Μύθοι και γλώσσα του σώματος (Α' μέρος)

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Ένα χαμόγελο μπορεί κάποιες φορές να αποτελεί σημάδι ευτυχίας και κάποιες άλλες να είναι δείγμα στιγμιαίας περιφρόνησης.Οι περισσότεροι αποκαλούν "γλώσσα του σώματος" οτιδήποτε δεν συμπεριλαμβάνει λεκτική επικοινωνία. Η ακριβής γνώση της "γλώσσας του σώματος" είναι ουσιαστική για την επιτυχία των διαπροσωπικών σχέσεων, είτε πρόκειται για τον κόσμο των επιχειρήσεων και την πολιτική, είτε για την προσωπική μας ζωή.Κάποιος που ψεύδεται δεν μπορεί να κοιτάξει το συνομιλητή του κατευθείαν στα μάτια.

Υπάρχει η επίμονη δοξασία ότι οι άνθρωποι με πονηρά μάτια και βλέμμα που αποφεύγει το δικό μας, συνήθως δεν είναι ειλικρινείς.


Το σταύρωμα των χεριών πίσω από την πλάτη αποτελεί μια χειρονομία που δηλώνει ισχύ.

Για πολλά χρόνια οι παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών "μάθαιναν" στον κόσμο να βάζει τα χέρια του πίσω από την πλάτη σε μια χειρονομία που κάποιες φορές αποκαλείται η "στάση του Πρίγκιπα Καρόλου".
Τα άτομα που κατέχουν υψηλή κοινωνική θέση επιδεικνύουν την κυριαρχία τους πάνω στους άλλους, αγγίζοντάς τους συχνά.

Άλλη μια ευρέως αποδεκτή πεποίθηση είναι ότι τα πιο ισχυρά άτομα σε μια κοινωνία (συνήθως άντρες), δηλώνουν την κυριαρχία τους απέναντι στους άλλους αγγίζοντάς τους.

Η ένταση της φωνής υψώνεται όταν τα άτομα που συνομιλούν είναι θυμωμένα είτε ψεύδονται.

Η "μη λεκτική επικοινωνία" σηματοδοτεί αρκετές φορές με αξιόπιστο τρόπο την προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας.Δεν μπορείς να εμπιστευτείς έναν πολιτικό ή πωλητή που μιλάει πολύ γρήγορα.

Η πεποίθηση ότι η ταχύτητα στην ομιλία και η εξαπάτηση συμβαδίζουν είναι ευρέως διαδεδομένη και πολύ ανθεκτική στο χρόνο.


Harvard Business School