Καλύτερα να αρχίσουμε να μουγκρίζουμε…

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Το εξυπνότερο πλάσμα στη γη είναι ο άνθρωπος. Ενας από τους βασικότερους λόγους που κυριάρχησε στον πλανήτη είναι η «τέχνη» της ομιλίας που κατάφερε να αναπτύξει, χάρη στην ευφυία του. Με την ομιλία κατάφερε να μπορεί να συνεννοείται με τον συνάνθρωπό του για την επίτευξη κοινών στόχων.

Είναι όμως αυτή η αλήθεια?


Εντρομοι περιμένουμε την πρωτομαγιά που θα παρακολουθήσουμε για άλλη μια φορά τον απλό οπαδό του Παναθηναικού να προσπαθεί να «σκοτώσει» τον οπαδό του Ολυμπιακού. Ο Ελληνας οπαδός της χαμένης ομάδας, μετά τον αγώνα, δεν θα καταφέρει να συνεννοηθεί με τον Ελληνα αιώνιο αντίπαλό του ώστε να υποστηρίξουνε μαζί, την όποια Ελληνική ομάδα προκριθεί στον τελικό.


Αποσβολωμένοι βλέπουμε την Δημοτική Αρχή να μην μπορεί να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση (ή ανάποδα) για θέματα που χρήζουν συναίνεσης και που πολλές φορές έχουν έναν και μοναδικό τρόπο λύσης. Δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση ακόμα για απλά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο όπως η εκπροσώπηση σε όργανα.


Τρομαγμένοι παρακολουθούμε την κυβέρνηση να επιδιώκει «εικονική» συνεννόηση με την αντιπολίτευση επειδή – λόγω της κρίσης(?) – έχει φτάσει σε αδιέξοδο αλλά παράλληλα και την αντιπολίτευση να την αρνείται πεισματικά ενώ σε πολύ μικρό διάστημα (όπως όλα δείχνουν) θα την χρειαστεί κι εκείνη. Στην δύσκολη περίοδο που επιβάλλονται έκτακτα μέτρα λόγω του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, δεν μπορεί να συνεννοηθεί κανένας με κανέναν, ούτε καν στο εσωτερικό των κομμάτων.



Αγχωμένοι περιμένουμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μπορέσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε να επιτευχθεί μια κοινή Ευρωπαική πορεία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως ο Ελληνας επιθυμεί περίοδο χάριτος και αν γίνεται να πληρώσουν άλλοι τα «σπασμένα» του, ο Γερμανός αρνείται πεισματικά να βοηθήσει οποιονδήποτε, ο Γάλλος προσπαθεί να βρει τη μέση λύση κι ο Ιρλανδός το χαβά του. Εγωισμός, αδιαφορία και παντελής αδυναμία συνεννόησης.


Απογοητευμένοι παρακολουθούμε την σύνοδο των G20. Κοινά τα προβλήματα, δεδομένη η απαίτηση για κοινή αντιμετώπιση, κι όμως ο Αμερικάνος κι ο Αγγλος προσπαθεί να πείσει την Ευρώπη να καλύψει τα κενά του, ο Ευρωπαίος αρνείται και προσπαθεί να κρυφτεί, ενώ ο Κινέζος θέλει ενιαίο παγκόσμιο νόμισμα για να γλυτώσει από το δολάριο που κινδυνεύει να του φάει τα σωθικά (ομόλογα). Οι 20 σούπερ ήρωες – όπως πρόσφατα αποκαλέστηκαν από γνωστό αρθογράφο – ο μπατμαν, ο σουπερμαν, ο σπαιντερμαν και ο Χ-μαν δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Τους πάτησε ο πούλμαν.


Όλα αυτά μάλλον δεν είναι τυχαία. Μάλλον φταίει η διαφορά των τοπικών διαλέκτων που δεν μπορεί να συνεννοηθεί ο Δήμαρχος με την αντιπολίτευση. Μάλλον φταίει η διαφορά μεταξύ Αγγλικών-Γαλλικών-Γερμανικών για την ασυνεννοησία στην Ευρώπη. Μάλλον φταίει η διαφορά μεταξύ αγγλικών και κινέζικων για το παγκόσμιο χάος. Μάλλον τελικά για την έλλειψη συνεννόησης παντού φταίει η ανθρώπινη ομιλία.

Στην ίδια φύση με μας υπάρχουν και τα λιοντάρια, με πολύ λιγότερο μυαλό. Τα λιοντάρια, όπως και τα περισσότερα ζώα, μπορούν και συνεννοούνται εκπληκτικά, παρά την έλλειψη της ικανότητας ομιλίας. Κοιμούνται, κυνηγούνε, τρώνε μαζί, σε αγέλες. Ο άνθρωπος όμως δεν μπορεί. Τελικά μάλλον η ομιλία δεν είναι χάρισμα. Πρέπει να είναι κατάρα.


Ισως είναι καλύτερα να αρχίσουμε να μουγκρίζουμε…