Λίγο Γερμανικό, λίγο Ελληνικό...

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009


Γερμανικό εκλογικό σύστημα. Εκφραση που είναι πολύ της μόδας τελευταία και σίγουρα δεν έχει σχέση με τις γνωστές εταιρίες mercedes, BMW και audi. Στο πρώτο συρτάρι του γραφείου του ο κος Παπανδρέου έχει σχεδον έτοιμο το σχέδιο του νέου εκλογικού συστήματος που θα τεθεί σύστομα προς συζήτηση. Το σχέδιο αυτό θα βασίζεται στο λεγόμενο γερμανικό σύστημα με το οποίο στο παρελθόν έχουν συμφωνήσει και πολιτικοί της σημερινής αντιπολίτευσης όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γ.Σουφλιάς και άλλοι. Τι είναι όμως το γερμανικό σύστημα και πως μπορεί να εφαρμοστει?

Η κεντρική ιδέα του συστήματος αυτού είναι ότι μισοί (περίπου) βουλευτες θα προκύπτουν από εκλογή με σταυρό σε μονοεδρικές περιφέρειες και οι υπόλοιποι μισοί από λίστα του κάθε κόμματος. Ετσι, η Ελλάδα θα χωριστεί σε μονοεδρικές περιφέρειες (περίπου 150) με βασικό κριτήριο τον πληθυσμό. Χάριν παραδείγματος, ο Εβρος θα χωριστεί σε 2 (?) μονοεδρικές, του βόρειου και νότιου.
Επίσης, η Ελλάδα θα χωριστεί σε 5-6 ευρύτερες περιφέρειες μια από τις οποίες για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η περιοχή από Εβρο μέχρι Σέρρες. Οι λίστες των κομμάτων από τις οποίες θα εκλέγονται οι υπόλοιποι μισοί βουλευτές θα περιέχουν υποψηφίους από τις ευρύτερες αυτές περιφέρειες.

Την ημέρα των εκλογών, ο κάθε ψηφοφόρος θα «ρίχνει» δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο, θα βάζει σταυρό σε υποψήφιο (της μονοεδρικής) οποιουδήποτε κόμματος (μάλλον δύο υποψήφιοι από κάθε κόμμα). Ο πρώτος σε σταυρούς θα εκλέγεται κατευθείαν στην βουλή. Με το δεύτερο ψηφοδέλτιο, θα ψηφίζει κόμμα (χωρίς σταυρό) που θα περιέχει λίστα από υποψηφίους της διευρυμένης. Στην τελική διάταξη της βουλής θα έχουν εκλεγεί όλοι οι πρώτοι σε σταυρούς στις μονοεδρικές περιφέρειες (περίπου 150). Για τους υπόλοιπους 150, θα εξετάζεται το ποσοστό του κάθε κόμματος πανελλαδικά βάσει του οποίου θα προκύπτει πόσες έδρες δικαιούται συνολικά, θα αφαιρούνται οι έδρες που έχει πάρει από τις μονοεδρικές και έτσι θα προκύπτουν οι έδρες που δικαιούται από τις λίστες.

Παράδειγμα:
Εστω ότι η Ν.Δ. βάσει των ψηφοδελτίων με λίστες έχει πανελλαδικό ποσοστό 40% (λέμε τώρα!). Τότε θα δικαιούται συνολικά 40%Χ300 έδρες=120έδρες. Εστω ότι από τις μονοεδρικές έχουν εκλεγεί πρώτοι σε σταυρό 70 υποψήφιοι της. Τότε από τους υποψηφίους που είναι σε λίστες θα εκλεγούν 120-70=50 βουλευτές (εδώ κάποια πράγματα ενδεχομένως να είναι διαφορετικά αν δοθεί «μπόνους» 40 ή 50 εδρών στο πρώτο κόμμα για εξασφάλιση αυτοδύναμης κυβέρνησης).


Βασικές δυσκολίες-μειονεκτήματα:
α) Η δυσκολία των δύο μεγάλων κομμάτων να πείσουν τα στελέχη τους ότι οι βουλευτές που θα εκλέγονται θα είναι δύο «ταχυτήτων». Αλλοι θα βρίσκονται σε μάχη για το σταυρό και άλλοι για καλή θέση στη λίστα.
β) Η δυσκολία στην κατάτμηση των σημερινών πολυεδρικών εκλογικών περιφερειών σε μονοεδρικές, δεδομένων των διαφορών που υπάρχουν στις εκλογικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων κέντρου - προαστίων των μεγάλων πόλεων ή πρωτεύουσας - επαρχιών των νομών.
γ) Το αν θα υπάρχουν ένας, δύο ή περισσότεροι υποψήφιοι από κάθε κόμμα στις μονοεδρικές και ποιος θα τους επιλέγει. Στην περίπτωση που θα υπάρχουν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι και θα υπάρχει σταυρός προτίμησης, τα γνωστά προβλήματα θα οξυνθούν.
δ) Ποιος θα καταρτίζει τη λίστα τού κάθε κόμματος σε κάθε μια από τις περιφέρειες της χώρας, από ποιους νομούς θα προέρχονται αυτοί, αν θα είναι σε σειρά ή θα υπάρχει και σ' αυτές σταυρός προτίμησης (στην περίπτωση που θα υπάρχει σταυρός, τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα από τα σημερινά).



Βασικά πλεονεκτήματα:
α) Το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών σημαίνει αλλαγές και στον τρόπο δουλειάς των υποψηφίων: Η αναγνωρισιμότητα, λόγου χάρη, μέσω της τηλεόρασης δεν θα αποτελεί το παν και πρόσωπα με έντονη τοπική δραστηριότητα θα έχουν καλύτερες προϋποθέσεις εκλογής τους στη Βουλή αλλά και μικρότερες δαπάνες, χωρίς «σπόνσορες» για τις πολυέξοδες εκστρατείες, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην απεξάρτηση πολιτικών από επιχειρηματικά συμφέροντα.
β) Ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να επιλέγει και βουλευτή στη μονοεδρική και κόμμα στην ευρύτερη.

Είναι σαφές ότι οι αριθμοί που αναφέρονται παραπάνω  αλλά και τα ποσοστά του σχήματος - όσον κι αν είναι επιθυμητά! - είναι απλά και μόνο ενδεικτικά χάριν ευκολότερης κατανόησης (η συζήτηση στη βουλή δεν έχει ξεκινήσει αλλά και δεν έχουν κατατεθεί ακόμα προτάσεις).



24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Στην περίπτωση της χώρας μας, αν το σύστημα αυτό εφαρμοζόταν στις εκλογές του 2007, η δύναμη των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή θα ήταν (με έντονα στοιχεία είναι οι έδρες με το γερμανικό σύστημα και σε παρένθεση με κανονικά στοιχεία οι έδρες που πράγματι πήραν τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή με το ισχύον σύστημα): Ν.Δ. 129 (152), ΠΑΣΟΚ 118 (102), ΚΚΕ 25 (22), ΣΥΡΙΖΑ 16 (14) και ΛΑΟΣ 12 (10). Αν, δηλαδή, εφαρμοζόταν στη χώρα μας ανόθευτο το γερμανικό σύστημα, τα κόμματα που ξεπέρασαν το όριο του 3% θα έπαιρναν περίπου τις έδρες που θα έπαιρναν με την απλή αναλογική. Με το εκλογικό σύστημα του ΠΑΣΟΚ που εφαρμόστηκε στις εκλογές του 2007 η Ν.Δ. πήρε την οριακή πλειοψηφία που είχε στη Βουλή κλέβοντας έδρες από τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή (τις περισσότερες από το δεύτερο κόμμα) και όλες τις έδρες που αναλογούσαν στα ποσοστά των κομμάτων που δεν μπήκαν στη Βουλή.

Η εφαρμογή του γερμανικού εκλογικού συστήματος συνεπάγεται τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνασπισμού δύο ή περισσότερων κομμάτων (του ενός από τα μεγάλα κόμματα με ένα μικρότερο ή των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως συνέβη παλαιότερα και μετά τις εκλογές του 2005). Δεδομένου ότι επιδίωξη και των δύο κομμάτων εξουσίας είναι ο σχηματισμός μονοκομματικής κυβέρνησης και η ανεξέλεγκτη νομή της εξουσίας, υιοθέτηση ανόθευτου του γερμανικού συστήματος στη χώρα μας αποκλείεται. "

από ελευθεροτυπια

Λευτέρης Χαμαλίδης είπε...

Εγώ πιστεύω ότι δε θα είναι πιστή εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου το οποίο υιοθετεί το 50-50. Θα είναι 194 έδρες από τις μονοεδρικές και οι 100 από τη λίστα και 6 από τους απόδημους.
Αυτό που επίσης βλέπω είναι ότι δεν είναι ώριμη ακόμη η κατάσταση για πλήρως αναλογικό σύστημα αλλά, θα δίνεται ένα μπόνους στο πρώτο κόμμα για να έχει δυνατότητα να κάνει αυτοδυναμία.

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ,ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ,ΟΤΙ Η ΝΔ ΣΤΙς ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΗΡΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ
ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ Η ΝΔ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΙΡΝΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ...ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ...ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ...ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΧΩΔΕ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ. ΟΥΤΩΣ ΑΛΛΟΣ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΜΙΛΗΚΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ. ΤΙ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΑΝΑΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ....

Andreas42 είπε...

Συμφωνώ με τον Λευτέρη και τον Μακιαβέλι, το γερμανικό μοντέλο σίγουρα θα μετατραπεί ώστε να βγάζει ισχυρές κυβερνήσεις.

Αυτο ομως που με προβληματίζει πολύ είναι το κατά πόσο θα προσαρμοστούν τα κόμματα στα νέα δεδομένα. Εχω την εντύπωση ότι οι σκηνές που θα διαδραματιστούν μεταξύ των "δύο ταχυτήτων" βουλευτών της μαχης του σταυρού και της λίστας θα είναι ανεπανάληπτες. Σιγουρα, αν οι λίστες δεν προκύπτουν με δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες (επιτροπές, φορεις κλπ) και απλά αποφασίζονται από τον εκάστοτε αρχηγό κόμματος, τότε θα μπαίνουν οι "αρεστοί" του αρχηγού και όχι οι "αρεστοί" του λαού (έστω αυτοί με την μεγαλύτερη προβολή ή μηχανισμό) οπως γινεται μέχρι σήμερα. Μακάρι να προκύπτουν βουλευτες που αλλιώς (χωρις μηχανισμό) δεν ειχαν ελπίδα.

Κοντός ψαλμός....

Ανώνυμος είπε...

Το μονοεδρικό σύστημα είναι το δημοκρατικότερο, γιατί εκφράζει στην πλειοψηφία τη βούληση των πολιτών της περιφέρειας. Ο ρόλος των αντιπροσώπων, γίνεται περισσότερο διακριτός και υπεύθυνος. Στην επιλογή των υποψηφίων, σημαντικό ρόλο, μεγαλύτερο και της κομματικής αναφοράς, παίζει η προσωπικότητα και η πολιτική ικανότητα, έτσι ώστε στα πλαίσια αυτού του συστήματος να επιβιώνουν οι ικανοί.

Christine είπε...

Ανδρέα, μέχρι σήμερα οι λίστες ήταν υπόθεση των αρχηγών και μάλλον έτσι θα παραμείνουν. Με την εφαρμογή του συστήματος βεβαια, θεωρώ βέβαιο ότι θα διατυπωθεί το αίτημα συμμετοχής και των μελών σε αυτές τις αποφάσεις. Κι εκεί θα κριθούν πολλές από τις σημερινές διακηρύξεις περί εμβάθυνσης της δημοκρατίας και νέου τύπου κομματικής λειτουργίας.

Ανώνυμος είπε...

ο τομ έπρεπε να κατέβει για βουλευτής

Calchas είπε...

Πολύ φοβάμαι ότι τα κόμματα δεν είναι έτοιμα ακομα για μια τόσο μεγάλη και απότομη αλλαγή εκλογικού συστήματος.

Αν και ειμαι απόλυτα σύμφωνος με την υιοθέτηση του Γερμανικού μοντέλου (με προσαρμογή ωστε να βγαζει αυτοδύναμες κυβερνήσεις) θεωρώ καλύτερο να υπάρξει ενα μεταβατικό στάδιο πρώτα, με ένα εκλογικό σύστημα όπως το σημερινό αλλά με πολύ περισσότερες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (πχ 50).

Ο κόσμος αλλά και οι βουλευτες πρεπει πρώτα να νιώσουν την αναγκαιότητα και χρησιμότητα της λίστας, οι αρχηγοί να βρούν δημοκρατικές διαδικασίες που να προβάλλουν ανθρώπους χρήσιμους χωρις μηχανισμό σε όλη τη χώρα, το όλο αυτό κλίμα να εμπεδωθεί παντού και μετά να προβούμε στη ριζική αλλαγή του συστήματος σε προσαρμοσμένο γερμανικό. Αλλιως ελοχεύει ο κίνδυνος το σύστημα να καεί επί τη πρώτη εφαρμογή του.

Ανώνυμος είπε...

Κακώς οι πολιτικοί συνεχίζουν να αναφερονται στο Γερμανικό μοντέλο. Στο μοντέλο αυτο κυριαρχει η ιδέα της απλής αναλογικής που ΔΕΝ βγάζει αυτονομες κυβερνήσεις. Οι τυποι εδω και χρονια αναγκαζονται να δουλευουν με συναινετικές κυβερνήσεις.
Εμείς θελουμε να πάρουμε το μοντελο τους, να το μπασταρδοποιησουμε στα μέτρα μας, και να βγει μια σουπα που να βολευει το δικομματισμό που θα συνεχισει να βασιλευει και τους αρχηγούς των κομμάτων που θα διαλεγουν ανενόχλητοι τα προσωπα που γουσταρουν.

Καλυτερα το συστημα να μεινει οπως ειναι γιανα ειναι τουλαχιστον ξεκαθαρο το τι συμβαινει αντι να βαζουμε προσωπειο και να τρωμε κουτοχορτο.

Α.Π.

Andreas42 είπε...

Α.Π. μήπως από μόνο του το καθαρόαιμο γερμανικό σύστημα δεν ειναι "σούπα" πλειοψηφικού και απλής αναλογικής?

Οτι και να αλλάξει, όπως και να ονομαστεί, τα συστήματα με τις υπάρχουσες συνθήκες θα ειναι προσαρμοσμένα ώστε να ευνοούν τον δικομματισμό και να προκύπτουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν υπάρχει διαφορετική επιλογή. Τη στιγμή που τα μικρότερα κόμματα δεν επιθυμούν να πάρουν ευθύνη για εξουσία (ΚΚΕ) ή αρνούνται οποιαδήποτε συναίνεση (ΣΥΡΙΖΑ) τότε ο δικομματισμός είναι μονόδρομος. Ας αλλάξουν πρώτα νοοτροπία τα μικρά κόμματα και μετά βλέπουμε πως θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα και οι εκλογικοί νόμοι.

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ
ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΕΙΣΑΙ ΕΥΑΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΘΕΝ ΚΑΙ ΚΕΙΘΕΝ???
MA TI BAΣΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ "ΕΠΩΝΥΜΟΙ "ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ" ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ???...ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ??ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥΣ!!!
ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΨΗΦΙΖΩ ΚΑΙ ΝΑ "ΤΡΕΧΩ" ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΩΣ ΣΤΟΣΧΟ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!!ΘΑΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΗΘΕΛΑΝΑ ΤΟ ΚΑΚΟ!!ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ...ΤΙ ΑΝΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ!!!!
ΑΝ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΖΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ..ΘΑ ΤΟΝ ΛΕΓΑΝΕ ..ΚΑΡΑΜΑΝλάκη

Makiaveli είπε...

Φίλε μου,

καταρχήν δεν είμαι επώνυμος σχολιαστής. Χρησιμοποιώ ψευδώνυμο άσχετα αν αρκετοί ξέρουν ποιος είμαι (δεν το έκρυψα ποτέ).

Οσον αφορά για το εκλογικό σύστημα, σίγουρα δεν δημιουργεί σε κανέναν από μας ιδιαίτερο άγχος (πλην των υποψηφίων αν υπάρχουν). Το εκλογικό σύστημα είναι απλά ένα απο τα θέματα που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και ανέβασα μια ανάρτηση. Ξεκίνησε από την περιέργεια για το τι ακριβως ειναι το "γερμανικό σύστημα", ποια τα πλεονεκτήματά του κλπ ώστε να διαμορφώσω κάποια προσωπική άποψη, και πολύ απλά θέλησα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις στο ιστολόγιο (αυτος ειναι ο ρόλος των ιστολογίων). Σίγουρα υπάρχουν σημαντικότερα θέματα για συζήτηση αλλά δεν μπορούμε να απαξιώσουμε ένα εκλογικό σύστημα βάσει του οποίου εκλέγονται αυτοί που μας εκπροσωπούν και έχουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους.

Makiaveli είπε...

Οσον αφορά για τις προγραμματικές δηλώσεις:

α) Παπανδρέου:
Οπως διάβασα σε πολύ εύστοχο άρθρο του Πρετεντέρη, σε περίπτωση που υλοποιηθούν όλα όσα αναφέρθηκαν προχτές, τότε δεν θα χρειάζεται να γίνουμε η "Δανία του Νότου". Θα θέλει η Δανία να γίνει η "Ελλάδα του βορρά". Διατηρώ επιφυλάξεις για το πόσο εφικτή είναι η υλοποίησή τους σε διάστημα 4 ετών αλλά και δεν μπορώ να κρίνω πριν έρθει το "πλήρωμα του χρόνου"

β)Καραμανλή:
Προσωπικά δεν κατάλαβα πως και γιατί δεσμευτηκε για τη στάση της Νεας Δημοκρατίας την στιγμή που σε μικρό διάστημα θα παραχωρήσει τη θέση του σε νέο αρχηγό, ο οποίος ενδεχομένως θα ακολουθήσει δική του πολιτική. Ειναι πολλοί που εκτιμούν πως η χτεσινή του ομιλία είχε να κάνει με την υστεροφημία του ή ενδεχομένως με μελλοντικές του βλέψεις (Προεδρία?)

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΑ ΝΤΕ!!!!!!!ΤΙ ΠΡΕΜΟΥΡΑ ΚΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝλάκη ΓΙΑ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ...
ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΟΙΟΣ ΖΟΡΙΖΕΤΕ???ΦΥΣΙΚΑ Ο ΑΔΥΝΑΤΟΣ!!!!
ΔΕ ΒΡΗΚΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ (1) ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ,,ΟΤΑΝ ΕΤΑΖΕ 450Ε ΚΑΙ 900 ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ.
ΤΟ ΜΙΣΟ ΕΥΡΩ (0,50) ΑΥΞΗΣΗ 15 Ε ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ!!!ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΤΩΝ 2000-3000 Ε
ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΓΕΝΑΙΩΔΟΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΘΑ ΠΑΘΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ??????
..ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΑ...Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΞΑΝΑΒΡΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ lol,lol

Λευτέρης Χαμαλίδης είπε...

(Βάζω αυτούσιο το άρθρο από την Καθημερινή)

Το γερμανικό μοντέλο εκλογικού νόμου
Του Κωνσταντινου Ζουλα

Το διαχρονικό ζήτημα της επιλογής ενός δίκαιου εκλογικού νόμου επανέρχεται στο προσκήνιο μέσω μιας πρότασης που διοχέτευσε στον Τύπο η κυβέρνηση και στοχεύει στο σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών –κατά το γερμανικό μοντέλο– και την απεμπλοκή των υποψηφίων βουλευτών από το μαύρο πολιτικό χρήμα. Το θέμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι πολλά στελέχη και της Ν.Δ., όπως η κ. Ντ. Μπακογιάννη, έχουν σε ανύποπτο χρόνο ταχθεί υπέρ ενός αντίστοιχου συστήματος. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν θα επισπεύσει την κατάθεση του σχετικού νόμου πριν επιλυθεί το ζήτημα διαδοχής της Ν.Δ. γνωρίζοντας ότι για να εφαρμοσθεί η πρότασή της από τις επόμενες εκλογές πρέπει να ψηφισθεί από 200 βουλευτές, δηλαδή και από τη Ν.Δ. Σε άλλη περίπτωση αυτές θα γίνουν με το νόμο Παυλόπουλου που υπενθυμίζεται ότι ενισχύει το πρώτο κόμμα με 6 επιπλέον έδρες σε σχέση με το σύστημα που ίσχυσε στις 4 Οκτωβρίου.

Δεδομένης ωστόσο της απουσίας μιας συγκροτημένης αντιπρότασης από τη Ν.Δ. χρήσιμο είναι να δούμε τι ακριβώς προτείνει η κυβέρνηση και κυρίως ποια ερωτήματα - επιφυλάξεις διατυπώνουν ειδικοί εκλογολόγοι στους οποίους απευθύνθηκε η «Κ». Η υπό διαμόρφωση λοιπόν πρόταση προβλέπει τη δημιουργία 160 - 180 μονοεδρικών περιφερειών (ανά 60 - 65 χιλιάδες πολίτες) στις οποίες οι βουλευτές θα εκλέγονται με σταυρό. Με άλλα λόγια, όλοι οι μεγάλοι δήμοι της χώρας θα εκλέγουν τον δικό τους βουλευτή, ενώ η Β΄ Αθηνών θα σπάσει σε 25 - 27 μονοεδρικές με τη συνένωση των μικρότερων δήμων της (π.χ. μονοεδρική Μελισσιών - Βριλήσιων και Πεντέλης).

Οι υπόλοιποι 120 - 140 βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα μέσα από έξι διευρυμένες περιφέρειες στις οποίες θα σπάσει η χώρα. Ο χωρισμός πιθανότατα θα γίνει ως εξής: Μακεδονία-Θράκη, Στερεά Ελλάδα-Θεσσαλία, Ηπειρός-Ιονιο, Πελοπόνησσος, Αιγαίο- Κρήτη και Αττική. Το σχέδιο προβλέπει επίσης ένας μικρός αριθμός 4 - 5 βουλευτών του απόδημου Ελληνισμού να εκλέγεται μέσα από τη σημερινή λίστα επικρατείας, ενώ διατηρεί το όριο εισόδου στη Βουλή (3%), όπως και το πριμ του νικητή με 40 έδρες τις οποίες θα αποσπά από τις 6 ευρείες περιφέρειες.

Οσο απλό, ωστόσο, ακούγεται το εγχείρημα, τόσες δυσκολίες ενδεχομένως κρύβει στην εφαρμογή του, τις οποίες εντόπισαν ειδικοί εκλογολόγοι. Ενα βασικό ερώτημα π.χ. είναι πώς θα καμφθούν οι οξύτατες τοπικές αντιδράσεις που πιθανώς προκύψουν λόγω της αναπόφευκτης ανακατανομής των εδρών μεταξύ των νομών. Ενδεικτικό και μόνον είναι το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία εκλέγει σήμερα 8 βουλευτές, ενώ με το νέο σύστημα (βάσει του πληθυσμού της) θα περιορισθεί σε 5 μονοεδρικές.

Ενα άλλο ζήτημα είναι η πιθανή αντίδραση των μικρότερων κομμάτων, δεδομένου ότι θα εκλέγουν πλέον όλους τους βουλευτές τους μέσω των 6 διευρυμένων περιφερειών καθώς θα είναι αδύνατον να επικρατήσουν σε οποιαδήποτε από τις μονοεδρικές. Επιφυλάξεις διατυπώνουν οι ειδικοί και στην εμμονή της κυβέρνησης οι βουλευτές των μονοεδρικών να εκλέγονται με σταυρό, δηλαδή κάθε κόμμα να «κατεβάζει» 2 ή και 3 υποψηφίους. Οι ειδικοί επισημαίνουν τον κίνδυνο «μετακίνησης» του πολιτικού χρήματος σε τοπικό επίπεδο, εκτίμηση την οποία προσφάτως ανέδειξε και ο κ. Θ. Πάγκαλος εξ ού και τάχθηκε υπέρ της πλήρους κατάργησης του σταυρού!

Ας σημειωθεί ωστόσο ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο (που δεν αποκλείεται να περιληφθεί στην οριστική πρόταση της κυβέρνησης) είναι αμφίβολο αν θα περάσει «αναίμακτα» από τις κοινοβουλευτικές ομάδες και των δύο μεγάλων κομμάτων. Ενδεικτική είναι η προχθεσινή αντίδραση του κ. Αντ. Σαμαρά που χαρακτήρισε γενικότερα εσφαλμένη την επαναφορά της λίστας σε βάρος του σταυρού, άποψη που σημειωτέον βρίσκει σύμφωνους πολλούς βουλευτές ανεξαρτήτως κομμάτων αλλά και την πλειονότητα των πολιτών όταν ερωτάται σε σχετικές έρευνες.

Phaethon είπε...

Θεωρώ σίγουρη την προσαρμογή του Γερμανικού συστήματος στα Ελληνικά δεδομένα... τόσο σίγουρη και τόσο παραλαγμένη που στο τέλος θα μοιάζει με αποτυχημένο λίφτινκγ.. και ως φυσικό επακόλουθο θα έχει πολλά παράπονα και πολλές γκρίνιες!

Αυτό που επιτρέψτε μου δεν μπορώ να καταλάβω.. είναι γιατί, εφόσον όλοι συμφωνούν στο ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, δεν προχωρούν στον σχεδιασμό εξαρχής και από κοινού! ενός ελληνικού μοντέλου που θα έχει κατά την άποψή μου περισσότερες πιθανότητες βιωσιμότητας!

Το copy - paste ποτέ δεν απέδωσε! Κι εμείς ως Έλληνες που το δοκιμάσαμε πολλές φορές, βλ. νεότερη ιστορία, το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά! Τόσο καλά, που δεν θα έπρεπε να το επαναλάβουμε!

Ανώνυμος είπε...

Η υιοθέτηση αυτού του συστήματος είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην εξυγίανση και στην ανανέωση της πολιτικής ζωής. Θα πέσουν τα πολιτικά φέουδα, αφού στις μονοεδρικές περιφέρειες, θα μπορούν να διεκδικήσουν χωρίς οικονομικό κόστος την εκλογή τους και καταξιωμένα στην περιφέρειά τους πρόσωπα που δεν είναι παραγωγή κανενός κομματικού σωλήνα. Είναι δε σε μεγάλο βαθμό και αξιοκρατικό. Ο ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει το κόμμα, που επιθυμεί, αλλά και τον υποψήφιο που προτιμά και ο οποίος μπορεί να είναι άλλου κόμματος ή ανεξάρτητος. Το σύστημα αυτό βάζει τέλος στην πελατειακή σχέση βουλευτή και ψηφοφόρου.

kentri

Ανώνυμος είπε...

...περι της εξυγιανσης.ετσι που λειτουργει το συστημα της διαπλοκης
ο Βουλευτης μοιάζει σαν μαϊντανός!!

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ..ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΩΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ "ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΥΣ" ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΥΣ!!ΣΙΓΑ ΜΗ ΘΕΛΟΥΝ Η ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ "ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ" ΤΗΝ ΧΩΡΑ!!
ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ,ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ "ΑΥΣΤΗΡΑ" ΚΑΘΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΙ Ο "ΚΑΘΕΝΑΣ" ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΑ "ΠΑΙΧΙΔΙΑ "ΤΟΥ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ!!!ΟΤΑΝ ΤΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ "ΠΕΣΕΙ" ΚΑΙ ΝΑ "ΕΚΒΙΑΣΘΕΙ" ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ,ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ....... ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ" ΤΟΥΣ!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ Η ΝΔ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΥΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑ ,ΟΥΤΕ ΑΡΧΗΓΟ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ.
ΑΥΤΕΣ ΟΙ "ΕΞ ΟΦΙΤΣΙΟ" ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ
ΠΟΥ ΛΙΓΟ-ΠΟΛΥ ,ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΟΙ "ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ" ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝ ,ΑΝ ΣΕΒΟΝΤΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΝΔ,ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ.ΔΥΟ ΕΧΟΥΝ ΞΑΝΑΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ,ΚΑΙ Ο ΕΝΑΣ "ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ" ΑΠΟ ΘΥΜΟ!!ΑΡΑ?? ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ "ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ",ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΛΛΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ.
ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΕΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ "ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ" ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΥΟ ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Η ψηφορια απο τα απλα μελη σιγουρα εχει τα προβληματα της αλλα διασφαλιζει ενα πραγμα: Θα εκλεγει αρχηγος αυτος με τη μεγαλυτερη δημοτικοτητα στον κοσμο και όχι απαραιτητα αυτος που έχει τον καλυτερο μηχανισμο στο κομμα. Μπορεις ευκολα να δωσεις "γραμμή" σε συνεδρους, δυσκολα σε όλα τα μέλη στην Ελλαδα. Συμφωνω βεβαια οτι μπορει να ψηφισουν και παρατρεχαμενοι αλλα δυσκολα θα μπορουν να επηρεασουν το αποτελεσμα (θα πρεπει να ειναι πολυ οριακο)

taxidiotis είπε...

Οσοι με την τυχη μοναχα γινονται απο ιδιωτες ηγεμονες γινονται με λιγο κοπο,μα κρατιουνται με πολυν.Στο δρομο τους δε σκονταφτουν σε καμια δυσκολια γιατι πανε πετωντας,ομως ολες οι δυσκολιες γεννιουνται μολις καθησουνε στο θρονο.... Niccolo Machiavelli.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε μακιαβελι
το εμπεδωσαμε το εκλογικο συστημα.
αλλαξε θεμα....και ειναι πολλα που τρεχουν στον δ.ο. και γενικοτερα.