Οχι

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Γιορτές σε σχολεία, κατάθεση στεφάνων και αποκορύφωμα η παρέλαση στο κέντρο της πόλης.

Την παρέλαση ανοίγουν τα πεφήφανα νιάτα μας, οι καμαρωτές μας μαθήτριες με τη μοναδική κορμοστασιά και Ελληνική ομορφιά τους



Τα κορίτσια μας ακολουθούν με περισσή συγκίνηση οι παλαίμαχοι αντάρτες που πολέμησαν μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός τους κατά του "ζυγού"



Πίσω απο τους καμαρωτούς τσολιάδες μας, παρελαύνει η σύγχρονη πολεμική μας μηχανή, οι commando-προστάτες του λαού και της "ηγεσίας" του.


 Η στρατιωτική παρέλαση συνεχίζεται με τους περήφανους πρασινοσκούφηδες αξιωματούχους, εγγυητές των νόμων και των κανονισμών της χώρας




Η μπάντα του Δήμου συνοδεύει τα αγήματα παίζοντας πατριωτικά εμβατήρια που ενώνουν το παρελθόν με το μέλλον
 

Μέρες σαν κι αυτές, όλοι μας θυμόμαστε και ευχαριστούμε τους δοξασμένους ήρωες του ΟΧΙ
 

Καλή παρέλαση σε μικρούς και μεγάλους και Χρόνια μας πολλά!

Λίγο Γερμανικό, λίγο Ελληνικό...

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009


Γερμανικό εκλογικό σύστημα. Εκφραση που είναι πολύ της μόδας τελευταία και σίγουρα δεν έχει σχέση με τις γνωστές εταιρίες mercedes, BMW και audi. Στο πρώτο συρτάρι του γραφείου του ο κος Παπανδρέου έχει σχεδον έτοιμο το σχέδιο του νέου εκλογικού συστήματος που θα τεθεί σύστομα προς συζήτηση. Το σχέδιο αυτό θα βασίζεται στο λεγόμενο γερμανικό σύστημα με το οποίο στο παρελθόν έχουν συμφωνήσει και πολιτικοί της σημερινής αντιπολίτευσης όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γ.Σουφλιάς και άλλοι. Τι είναι όμως το γερμανικό σύστημα και πως μπορεί να εφαρμοστει?

Η κεντρική ιδέα του συστήματος αυτού είναι ότι μισοί (περίπου) βουλευτες θα προκύπτουν από εκλογή με σταυρό σε μονοεδρικές περιφέρειες και οι υπόλοιποι μισοί από λίστα του κάθε κόμματος. Ετσι, η Ελλάδα θα χωριστεί σε μονοεδρικές περιφέρειες (περίπου 150) με βασικό κριτήριο τον πληθυσμό. Χάριν παραδείγματος, ο Εβρος θα χωριστεί σε 2 (?) μονοεδρικές, του βόρειου και νότιου.
Επίσης, η Ελλάδα θα χωριστεί σε 5-6 ευρύτερες περιφέρειες μια από τις οποίες για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η περιοχή από Εβρο μέχρι Σέρρες. Οι λίστες των κομμάτων από τις οποίες θα εκλέγονται οι υπόλοιποι μισοί βουλευτές θα περιέχουν υποψηφίους από τις ευρύτερες αυτές περιφέρειες.

Την ημέρα των εκλογών, ο κάθε ψηφοφόρος θα «ρίχνει» δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο, θα βάζει σταυρό σε υποψήφιο (της μονοεδρικής) οποιουδήποτε κόμματος (μάλλον δύο υποψήφιοι από κάθε κόμμα). Ο πρώτος σε σταυρούς θα εκλέγεται κατευθείαν στην βουλή. Με το δεύτερο ψηφοδέλτιο, θα ψηφίζει κόμμα (χωρίς σταυρό) που θα περιέχει λίστα από υποψηφίους της διευρυμένης. Στην τελική διάταξη της βουλής θα έχουν εκλεγεί όλοι οι πρώτοι σε σταυρούς στις μονοεδρικές περιφέρειες (περίπου 150). Για τους υπόλοιπους 150, θα εξετάζεται το ποσοστό του κάθε κόμματος πανελλαδικά βάσει του οποίου θα προκύπτει πόσες έδρες δικαιούται συνολικά, θα αφαιρούνται οι έδρες που έχει πάρει από τις μονοεδρικές και έτσι θα προκύπτουν οι έδρες που δικαιούται από τις λίστες.

Παράδειγμα:
Εστω ότι η Ν.Δ. βάσει των ψηφοδελτίων με λίστες έχει πανελλαδικό ποσοστό 40% (λέμε τώρα!). Τότε θα δικαιούται συνολικά 40%Χ300 έδρες=120έδρες. Εστω ότι από τις μονοεδρικές έχουν εκλεγεί πρώτοι σε σταυρό 70 υποψήφιοι της. Τότε από τους υποψηφίους που είναι σε λίστες θα εκλεγούν 120-70=50 βουλευτές (εδώ κάποια πράγματα ενδεχομένως να είναι διαφορετικά αν δοθεί «μπόνους» 40 ή 50 εδρών στο πρώτο κόμμα για εξασφάλιση αυτοδύναμης κυβέρνησης).


Βασικές δυσκολίες-μειονεκτήματα:
α) Η δυσκολία των δύο μεγάλων κομμάτων να πείσουν τα στελέχη τους ότι οι βουλευτές που θα εκλέγονται θα είναι δύο «ταχυτήτων». Αλλοι θα βρίσκονται σε μάχη για το σταυρό και άλλοι για καλή θέση στη λίστα.
β) Η δυσκολία στην κατάτμηση των σημερινών πολυεδρικών εκλογικών περιφερειών σε μονοεδρικές, δεδομένων των διαφορών που υπάρχουν στις εκλογικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων κέντρου - προαστίων των μεγάλων πόλεων ή πρωτεύουσας - επαρχιών των νομών.
γ) Το αν θα υπάρχουν ένας, δύο ή περισσότεροι υποψήφιοι από κάθε κόμμα στις μονοεδρικές και ποιος θα τους επιλέγει. Στην περίπτωση που θα υπάρχουν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι και θα υπάρχει σταυρός προτίμησης, τα γνωστά προβλήματα θα οξυνθούν.
δ) Ποιος θα καταρτίζει τη λίστα τού κάθε κόμματος σε κάθε μια από τις περιφέρειες της χώρας, από ποιους νομούς θα προέρχονται αυτοί, αν θα είναι σε σειρά ή θα υπάρχει και σ' αυτές σταυρός προτίμησης (στην περίπτωση που θα υπάρχει σταυρός, τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα από τα σημερινά).



Βασικά πλεονεκτήματα:
α) Το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών σημαίνει αλλαγές και στον τρόπο δουλειάς των υποψηφίων: Η αναγνωρισιμότητα, λόγου χάρη, μέσω της τηλεόρασης δεν θα αποτελεί το παν και πρόσωπα με έντονη τοπική δραστηριότητα θα έχουν καλύτερες προϋποθέσεις εκλογής τους στη Βουλή αλλά και μικρότερες δαπάνες, χωρίς «σπόνσορες» για τις πολυέξοδες εκστρατείες, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην απεξάρτηση πολιτικών από επιχειρηματικά συμφέροντα.
β) Ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να επιλέγει και βουλευτή στη μονοεδρική και κόμμα στην ευρύτερη.

Είναι σαφές ότι οι αριθμοί που αναφέρονται παραπάνω  αλλά και τα ποσοστά του σχήματος - όσον κι αν είναι επιθυμητά! - είναι απλά και μόνο ενδεικτικά χάριν ευκολότερης κατανόησης (η συζήτηση στη βουλή δεν έχει ξεκινήσει αλλά και δεν έχουν κατατεθεί ακόμα προτάσεις).



Οι άρχοντες του δαχτυλιδιού

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009


«Τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους πρέπει: α) να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό β) να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης γ) να είναι δημοκρατικά οργανωμένα»

Κων/νος Καραμανλής, Χαλκιδική 1977



 Είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, λίγο πριν από τη αξιολάτρευτη σειρά «Τόλμη και Γοητεία» της ΕΤ3, εκεί γύρω στις 8.00μμ, να παρακολουθούμε σε κάθε τηλεοπτικό κανάλι τους Παπακωσταίους και τους Γιαννομανώληδες να σκοτώνονται για το «καλό» του ρημαδιασμένου κόμματος της πάλαι ποτέ μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης. Ο κάθε τυχάρπαστος βολευτάκος, ο κάθε μισθοφόρος δημοσιογράφος, ο κάθε αποτυχημένος ομαδάρχης ξέρει τι έφταιξε, ξέρει πώς να το διορθώσει και τέλος, ξέρει πότε θα γίνει η 2α Παρουσία αλλά φυσικά «δεν είναι ακόμα η ώρα» να το αποκαλύψει.

Οι επίσημες ανακοινώσεις έχουν γίνει. Στις 7/11 Συνέδριο. Ο χορός έχει ήδη ξεκινήσει. Εν τούτοις, οι υποψήφιοι «υποψήφιοι» με ύφος Κάλχα εκστομίζουν καθημερινά χρησμούς απλά για το ποια θα ήταν η θέση τους σε περίπτωση που έβαζαν υποψηφιότητα, χωρίς όμως να βάζουν! Η Ντόρα η εξερευνήτρια θέλει να εξαργυρώσει την πολιτική στάση του καλού κοριτσιού όλα αυτά τα χρόνια αλλά δεν την αφήνουν. Ο μικρός Αντωνάκης, πιστεύοντας ότι έχει αυτοτιμωρηθεί αρκετά στην πολιτική εξορία του παρελθόντος έρχεται να διεκδικήσει αυτά που έχασε παλιά από μαλακία του. Ο κομψότατος Μήτσος θέλει να προβάρει το καινούργιο κουστουμάκι Ralph Lauren αλλά δεν βρίσκει κατάλληλο κοινό. Ο Βαγγέλης και ο Κωστής βρίσκονται σε σύγχυση μεταξύ του να το τολμήσουν ή απλά να κάνουν τους λαγούς της εξερευνήτριας. Τέλος, ο cowboy Πανίκας θέλει εκλογές με μεγάλο κοινό γιατί το…άλογο του δεν χωράει να παρκάρει στο Ειρήνης & Φιλίας.

Στην αντίπερα όχθη,  το «πολιτικό μας κεφάλαιο» ο Καραμανλής, «νίπτει τας χείρας του» δηλώνοντας ότι στις 8 του μηνός αυτός φεύγει και ότι το συνέδριο θα διαρκέσει μονο μια μέρα, ίσα ίσα για την εκλογή, αποφεύγοντας (ορθά) να δώσει γραμμή ή δαχτυλίδι – μονόπετρο σε γυναίκα, ασημένιο σε άντρα. Κάποιες φωνές, βοώντος εν τη ερήμω, ουρλιάζουν ότι χρειάζεται ιδεολογική συζήτηση, ότι απαιτείται ανάλυση των αιτιών της ήττας, ότι επιβάλλεται επανακαθορισμός και επαναχάραξη πορείας για επαφή με την κοινωνία. Μάταια…






Κύριοι - εκλεγμένοι και μη - εκπρόσωποι του κόμματος, εσείς που μας κάνετε καθημερινά να ντρεπόμαστε ολοένα και περισσότερο, εσείς που έχετε καταντήσει την μεγάλη αυτή φιλελεύθερη παράταξη να μοιάζει με καράβι έρμαιο στα κύματα έτοιμο να βουλιάξει, σας πληροφορούμε πως:


Αδιαφορούμε για την εκλογή αν πρόκειται να γίνει μέσα από συμβιβασμούς, μέσα από χρησιμοποίηση «λαγών», μέσα από στημένες διαιτησίες. Χεστήκαμε για τα γκάλοπ σας αν δεν μας πείτε τι πρεσβεύετε, τι πολιτική θα ακολουθήσετε, πως και με ποιους. Απαξιώνουμε τις αγίες τριάδες και τετράδες σας αν δηλώνετε δημόσια ότι εγγυάστε την ενότητα και λίγο αργότερα βάζετε τα παπαγαλάκια σας να απειλούν με διάσπαση αν δεν γίνει το δικό σας. Αν θέλετε να πάρετε ψήφους από αριστερά και δεν μπορείτε, πάρτε τον Λέτο. Αν θέλετε από δεξιά υπάρχει ο Γκαλέτι. Μαζευτείτε από τα κανάλια και πάρτε χαμπάρι ότι το κόμμα αυτό ΔΕΝ είναι δικό σας. Είναι δικό μας. Ηταν πάντα.
 

Αρχοντες του δαχτυλιδιού, σοβαρευτείτε ή αλλιώς ξεκουμπιστείτε…

Υποθερμία 33,49

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009


Στην ζωή, όπως και στην πολιτική, υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας που λέει ότι το μέγεθος της τιμωρίας είναι ανάλογο των προσδοκιών που είχαν εναποτεθεί στο πρόσωπο του τιμωρουμένου. Τιμωρία βαριά σε σημείο υποθερμίας 33,49 για τη Νέα Δημοκρατία, νέες μεγάλες προσδοκίες (διαφοράς 10%) που έφεραν απρόσμενα πλατιά χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ.



Ο Γιώργος, συνεχιστής της δυναστείας "Παπανδρέου 3rd Generation", καλείται να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της διπλής πρόκλησης για τόνωση της οικονομίας αλλά και δημοσιονομική προσαρμογή. Στα πρώτα του βήματα σαν πρωθυπουργός οφείλει να δώσει δείγματα γραφής με θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Εχει ευχή και κατάρα να παραμερίσει τα μιντια, τους κομματικούς συνδικαλιστές και τους οικονομικούς μεγαλοπαράγοντες. Είναι υποχρεωμένος να μην επιτρέψει την επιστροφή των Τζεντάι που καραδοκούν για εξουσία και αντίθετα να επιδείξει διάθεση συνεργασίας με τις υπολοιπες δυνάμεις. Ολοι οι Ελληνες, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, θέλουν να πετύχει στην ιστορική αυτή ευκαιρία του. Αν μάλιστα έχει πάρει το μάθημά του από το πάθημα του Καραμανλή, τότε θα προχωρήσει γρήγορα και άμεσα, όσο η εντολή είναι νωπή και τα συμφέροντα κοιμούνται...



Ο Κώστας, συνεχιστής της δυναστείας "Καραμανλής 2G", μετά την ατολμία των 5,5 χρόνων για ριζικές μεταρρυθμίσεις, μετά την κούραση, την αδράνεια και τα ολέθρια σφάλματα της θητείας του, με χαρακτηριστική γενναιότητα ανέλαβε την ευθύνη της ήττας και παραιτήθηκε από την προεδρία. Εκεί, μέσα στη μοναξιά της ήττας, ανάμεσα σε άδεια καθίσματα, προτίμησε μόνος στο κάδρο να χρεωθεί το κόστος και να εκτελέσει την τελευταία πράξη ευθύνης του, θυμίζοντας μας το μεγαλείο του ένδοξου θείου του. Η συγκίνηση μεγάλη και η απορία μεγαλύτερη: που ήταν αυτός ο Καραμανλής όλα τα προηγούμενα χρόνια?



Τη μέρα των γενεθλίων του κόμματος, το κόμμα αλλάζει σελίδα. Με τη δυναμική του αυτονόητου, η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη πρέπει και θα ξαναγεννηθεί. Μακριά από τις αποτυχημένες λογιστικές πολιτικές, μέσα από τολμηρή ζύμωση θα επαναπροσδιορίσει την ιδεολογία της. Η γαλάζια γενιά, όσο πληγωμένη κι αν είναι τώρα, θα ορθώσει ανάστημα για άλλη μια φορά. Και θα περιμένει. Μαζί με το νέο αρχηγό.



Στην δύσκολη αυτή πορεία, θα βρεθούν διάφοροι "σωτήρες". Θα βρεθούν διάφοροι που θα την παροτρύνουν να κρατήσει "ψηλά το κεφάλι". Οι κύριοι αυτοί, καλά θα κάνουν να θυμούνται κάτι: η γαλάζια γενιά έχει μάθει να κρατά ψηλά το κεφάλι. Το έμαθε καλά όταν οι ίδιοι κύριοι την αναγκάσανε να το έχει χαμηλά για πολλά χρόνια, εξαιτίας των αποφάσεων τους. Και ένα είναι σίγουρο, δεν θα το ξεχάσει ΠΟΤΕ...

Το Νέο Υπουργικό Συμβούλιο

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για τις πρώτες δομικές αλλαγές που θα επιφέρει στη λειτουργία του κράτους από την 5η Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως θα μειωθεί δραματικά ο αριθμός των υπουργείων που, μάλιστα,  δεν θα υπερβαίνουν τα δεκαπέντε (15). Τέλος, ανακοίνωσε ότι το επιτελείο της κυβέρνησής του θα στελεχωθεί από διεθνώς αναγνωρισμένα στελέχη του εξωτερικού και εσωτερικού.

Μετά απο ασφαλείς πληροφορίες, σας παρουσιάζουμε τους νέους υπουργούς:


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Barack  "The President" Obama

(με λίμπερο τον Μπους λόγω εμπειρίας)






ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ


Arnold "Commando" Schwarzenneger

(με κάθετες μπαλιές από "Cobra" Stallone)






ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Madonna

(χωρίς βοήθειες - μοναδική προωθημένη)






 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ζακ Υβ Κουστώ

(θα παίζει δεκάρι γιατί βουτάει πολύ)







ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

RoboCop

(με man to man στον Λαζόπουλο όταν επιτίθεται)






ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Bolt "αστραπή"

(δεξί εξτρεμ με αλλαγή θέσης με τον Obama για
να τους μπερδεύουνε λόγω χρώματος)






ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ κ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Captain Hook

(προβλέπεται να αναλάβει και την "ανάπτυξη" όταν όλοι κοιμούνται)








ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Ο ανεπανάληπτος....Τάσος Κάκος


(μετά από έγγραφη άδεια του Κόκαλη)




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΠΕΤΡΟΥΛΑ!


(για να σηκώνει το ηθικό και να "τελειώνει" τις φάσεις)








ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Ανδρέας "οζον" Φικιώρης


(κεντρικός αμυντικός λόγω μεσαίου δάκτυλου)




 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Clint "cowboy" Eastwood


(καλός, κακός και άσχημος)







ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ

Μπομπ ο Μάστορας


(με αναπληρωτή του Σφουγγαράκη)






ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


 Λάκης "έμπιστος" Λαζόπουλος


(με υφυπουργό τον Γιώργο Αυτιά)




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ


 Παλαιοκώστας "ψαξε ψαξε δεν θα με βρεις"


(manager της γνωστής αλυσίδας Palaiokostas Airlines S.A.)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

George Jeffrey Papandreou


(για σωστή εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας)





H Ελλάδα θα εκμοντερνιστεί "πάση Θεού"

Ολοι στις κάλτσες...ΠΑΜΕ!

Αφιερωμένο λέξη προς λέξη

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Για εσάς τους απερχόμενους και επερχόμενους από τις 5/10, για εσάς τους άθλιους που προσπαθείτε απεγνωσμένα να μας πείσετε με γενικότητες και όχι επιχειρήματα, για εσάς που πάντα παραλαμβάνετε καμμένη γη από τους προηγούμενους και μετά καίτε και τα αποκαίδια, για εσάς που συνεχώς υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας μοιράζοντας ψηφοδέλτια των barbie στα σπίτια μας, για εσάς που υπόσχεστε μα ποτέ δεν τηρείτε, για εσάς που δεν είχατε και δεν θα αποκτήσετε ποτέ τα κότσια να μην συμβιβαστείτε...

με πολλή αγάπη...και περίσσια αγανάκτηση.... 
αφιερωμένο λέξη προς λέξη : 



 Ευχαριστώ τον φίλο Αντώνη για την έμπνευσή του