Evros Adventure Trophy: Ενα ανεξερεύνητο χρυσορυχείο

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Επίσημα η λέσχη ιδρύθηκε το 1999, μετά από πενταετή παρεϊστικη δράση με περιηγήσεις και εκδρομές στον ορεινό όγκο του Έβρου και της Ροδόπης. Τα μέλη που απαρτίζουν σήμερα την λέσχη είναι ερασιτέχνες οδηγοί και φίλοι με συνεκτικό κρίκο, την αγάπη τους για τη φύση, την τετρακίνηση και των δυνατοτήτων της. Κίνητρο και σκοπός της ίδρυσης ήταν η επιθυμία μερικών φίλων για κοινές εκδρομές στην ύπαιθρο, την επαφή με αυτήν ,τις προσεγγίσεις δύσβατων ορεινών περιοχών, τις περιηγήσεις σε δασικές διαδρομές ,τις υπαίθριες κατασκηνώσεις και εντέλει την απόλαυση όλων εκείνων που απλόχερα μας προσφέρει η φύση.


Πολύ σύντομα οι περιηγητικές και εκδρομικές δραστηριότητες έφεραν σε επαφή, τη λέσχη του Έβρου, όχι μόνο με όλες τις ελληνικές λέσχες 4x4 αλλά και με τις λέσχες της Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, γεγονός που σύντομα έφερε το συναγωνιστικό μεράκι με αυτοκίνητα, οδηγούς και συνοδηγούς να «παίζουν» ολοένα και σε πιο δύσκολα τεραίν ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες και ακραία δύσβατους τόπους . Ετσι γεννήθηκε ο πρώτος διεθνής αγώνας Evros Adventure Trophy με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και την βαλκανική.


Από τότε, ο ετήσιος πλέον αγώνας Evros Adventure Τrophy, έγινε θεσμός και μάλιστα κατά κοινή ομολογία, ο γνωστότερος στην Ελλάδα μετά το Rally Acropolis. Ανθρωποι από όλη την Ελλάδα, Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία έρχονται τόσο σαν συμμετέχοντες αλλά όσο και σαν απλοί θεατές. Περιοδικά πανελλήνιας εμβέλειας (όπως 4 τροχοί, Τετρακίνηση Mag, κλπ), Ελληνικά αλλά και Ευρωπαικά τηλεοπτικά μέσα (Eurosport), αλλά και διαδικτυακά φόρουμ (πχ http://www.tetrakinisimag.gr/evrostrophy08.htm) παρακολουθούν τους αγώνες και κάνουν αφιερώματα συνεχώς.


Και όμως, ενώ κατά τη διάρκεια των αγώνων έχουμε προσέλευση από όλα τα άκρα της Ελλάδας καθώς και από χώρες της βαλκανικής, οι τοπικοί φορείς δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί το «χρυσορυχείο» που κρύβει ένας τέτοιος θεσμός. Πολιτείες που έγιναν γνωστές παγκοσμίως από τα rally (πχ Indianapolis) ή από τις απλές αγωνιστικές πίστες τους που προσελκύουν εσωτερικό τουρισμό κάθε Σαββατοκύριακο (πχ Σέρρες), δεν λένε να παραδειγματίσουν τους «πολιτικούς άρχοντες». Οι οργανωτές του αγώνα, ενώ - κατά γενική ομολογία – οργανώνουν τον καλύτερο αγώνα του είδους στα Βαλκάνια αν όχι στην Ευρώπη, δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν τις απαραίτητες «δημόσιες σχέσεις» ώστε να προβληθεί ο τόπος. Δεν είναι άλλωστε και η δουλειά τους. Αυτό είναι όμως υποχρέωση των Τοπικών Αρχών (Δήμοι και Νομαρχία) οι οποίοι προς το παρόν αρκούνται σε μια τυπική ετήσια εισφορά για την επιχορήγηση των αγώνων (κάποια στιγμή υπήρξε η πρόθεση αλλά δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό).


Από την άλλη βέβαια, και η οργανωτική επιτροπή, υστερεί σε πολλά ακόμα. Παρόλο που στο αγωνιστικό κομμάτι λειτουργεί άψογα, ωστόσο, πρέπει να βελτιωθεί στις δημόσιες σχέσεις (διαφήμιση, διεκδικητικότητα). Δεν είναι δυνατόν 3 μέρες πριν από τον αγώνα να μην υπάρχουν αφίσες και κανενός τύπου διαφήμιση πλην του διαδικτύου, να μην έχουν κληθεί δημοτικοί σύμβουλοι/δήμαρχοι/νομάρχης στην αρχή ή στην απονομή του αγώνα. Δεν είναι επίσης λογικό να γίνεται αίτηση χορηγίας από ένα δήμο τη στιγμή που δεν του δίνεις τη «χαρά» να συμμετέχει οργανώνοντας ένα τμήμα του αγώνα στην έκταση πίσω από το εργοστάσιο ζαχάρεως που σου έχει προτείνει προ ετών ή τουλάχιστον κάνοντας την απονομή στο τέλος στον πευκώνα και όχι σε ξενοδοχείο στο Θεραπειό (όπως γίνεται συνήθως). Τέλος, δεν μπορείς να διεκδικήσεις πολλά πράγματα αν δεν έχεις διαμορφωμένη συγκεκριμένη πρόταση (παραχώρηση έκτασης για πίστα κλπ).


Κύριοι άρχοντες της πόλης, σύμβουλοι και δήμαρχοι, τέως, νυν και μελλοντικοί,
Σε ένα τόπο που στερείται θάλασσας, που βρίσκεται στην άκρη του πουθενά, που αναζητείται επειγόντως «εσωτερικός» τουρισμός (ακόμα και με δημιουργία φυλακών), που έχει όμως τη χάρη να έχει προικιστεί απλόχερα από την φύση, και που υπάρχουν άνθρωποι που μόνοι τους, με μοναδικό τους όπλο το μεράκι, οργανώνουν αγώνες Ευρωπαικής εμβέλειας κάνοντας γνωστό τον τόπο μας,


Βοηθείστε τους.


Παραχωρήστε τους μια έκταση (μεγαλύτερη από αυτή πίσω από το εργοστάσιο ζαχάρεως) αντί να νοικιάζετε αγροτεμάχια με πενιχρό ενοικιοστάσιο, καθώς και μηχανήματα που χρειάζονται (δεν απαιτείται μελέτη ή δημοπρασία). Αυτοί μόνοι τους – όπως κάνουν κάθε χρόνο – θα δημιουργήσουν την πίστα για εσάς. Σε ιδανικές συνθήκες, σε μια μεγάλη έκταση, μπορεί να δημιουργηθεί σύμπλεγμα διαδρομών, με πρόσβαση για όλα τα αυτοκίνητα (μπλε, πράσινες, κόκκινες διαδρομές), με «καντίνες», camping, cafe που να προσελκύει κόσμο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο στους αγώνες.
Συμμετέχετε στους αγώνες με την παρουσία σας. Η ηθική, τουλάχιστον, στήριξη, αποτελεί αν μη τι άλλο υποχρέωσή σας. Προς το παρόν λάμπετε δια της απουσίας σας. Δώστε ηθικά και υλικά χέρι βοηθείας σ’αυτά τα παιδιά. Θα κερδίσετε πολλά περισσότερα. Και πάνω από όλα, θα κερδίσει ο τόπος.



Υ.Γ.

Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στα παιδιά που οργάνωσαν τον καλύτερο αγώνα που έχει γίνει ποτέ στα Βαλκάνια αλλά και στα δικά μας παιδιά από την Ορεστιάδα, που έτρεξαν και διακρίθηκαν στην 3η θέση: Ζαχαριάδη Βασίλη, Περιστεράκη Γιάννη, Σταικογλου Σωτήρη, Σακιζλή Παναγιώτη.
Παιδιά σας ευχόμαστε ολόψυχα για του χρόνου την πρωτιά αλλά και να βρίσκεται εκεί κάποιος χριστιανός από το δημοτικό συμβούλιο να σας κάνει την απονομή του κυπέλλου….

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλα τα λες Μάξιμε αλλά στου ΚΟΥΦΟΥ την πόρτα οσο θελεις βροντα..

Ανώνυμος είπε...

Φαντάσου ποσο καλυτερο γινεται το σεναριο αν προστεθούν στην ίδια πιστα οι επισης πολλες δραστηριοτητες της λεσχης μοτο κρος. Αλλα που μυαλο. Αυτοι ολοι κοιταν μονο πως θα κανουν φυλακες

Ανώνυμος είπε...

Οταν ξυπνησουν και οι μεν και οι δε δυστυχως οπως γινεται συνηθως θα ειναι αργα

Ανώνυμος είπε...

Ο Τζο παντος κατι ειχε προσπαθησει να κανει. Μαλλον ομως δεν προλαβε

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στα παιδια, δωσανε τον καλυτερο τους εαυτο

alkioni είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου Makiaveli και ιδιαίτερα για όσους από εμάς δεν έχουμε άμεση σχέση με το αντικείμενο. Η αλήθεια είναι ότι μέσα από την ανάρτησή σου αποκτά κάποιος μια γενική εικόνα για το τι συμβαίνει με τη λέσχη αυτή που πραγματικά προχωρά και εξελίσσεται και είναι ένα ζωτικό και ενεργητικό στοιχείο στην πόλη μας. Θα συμφωνήσω μαζί σου για την έλλειψη δημοσιότητας της συνάντησης αυτής, που ακόμα και αν έγινε δεν ήταν αρκετή ίσως για να κινητοποιήσει τον κόσμο να συμμετέχει με διάφορους τρόπους, βόλτα, καφέ, παρακολούθηση! Πραγματικά είναι μια σημαντική πρόταση που γίνεται μέσα από τα γραφόμενά σου να δοθεί απλόχερα υποστήριξη στη λέσχη αυτή, και όχι μόνο οικονομική, για να διευρυνθεί τόσο η δημοτικότητά της, η συμμετοχή του κόσμου σε αυτήν και η δημιουργία γύρω της μιας κοινωνικής δραστηριότητας. .... γιατί όλα τα υπόλοιπα, που συνήθως είναι και τα δυσκολότερα, φαίνεται ότι πολύ καλά τα έχουν καταφέρει μόνοι τους! Μπράβο, συγχαρητήρια και αναμένουμε να σας γνωρίσουμε από κοντά ως προς τις δράσεις σας, τη συμμετοχή που μπορεί να έχει ο καθένας από εμάς απλή ή περισσότερο συμμετοχική, για να απολαμβάνουμε μαζί σας όλα αυτά που μέσα από την ανάρτησή σου Makiaveli μας έκανες να ζηλέψουμε!!

Χρήστος Χαρακοπίδης είπε...

Έχει δίκιο Makiaveli
Δυστυχώς κανείς δεν έδωσε σημασία στη μοναδική ομορφιά που κρύβεται στην "πίσω" πλευρά του νομού μας και θα μπορούσε να αναδειχθεί με τέτοιου είδους δραστηριότητες. Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο νομός μας βρίσκεται σε μια εξαιρετικά προνομιακή θέση και δεν του λείπουν οι φυσικές ομορφιές , καθώς επίσης να καταλάβουν όλοι ότι η ανάπτυξη της κάθε πόλης χωριστά δε μπορεί να γίνει χωρίς να τη δούμε σαν μέρος ενός συνόλου, που περιλαμβάνει όχι μόνο τον καθαρά Ελλαδικό, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο μας. Επίσης οι ιδέες και πρωτοβουλίες των πολιτών, που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν γεγονότα μεγάλης εμβέλειας με αναπτυξιακή προοπτική όχι μόνο πρέπει να αγκαλιάζονται , αλλά να προβάλλονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δυστυχώς , όταν οι φιλοδοξίες μας ξεκινούν και τελειώνουν στη δημιουργία κάποιων θέσεων σωφρονιστικών υπαλλήλων δια των φυλακών, τότε και η φαντασία δε μπορεί να ξεφύγει πέρα από τα συρματοπλέγματα, που στήνουμε οι ίδιοι για τον τόπο μας.

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ, ΜΟΝΟ Ο Κ ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ. ΑΝ ΕΙΧΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ 4ΕΤΙΑ, Η ΠΟΛΗ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΓΝΩΡΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.
ΑΛΛΩΣΤΕ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΙΣΤΑ ΜΟΤΟ ΚΡΟΣ

blokaki

Calchas είπε...

Να σας αναφέρω μόνο κάτι που μου συνέβη πριν απο 10 μέρες sthn Aθήνα.
Σε μια παρέα που βρέθηκα, ένας κύριος άρχισε ενθουσιασμένα να μιλάει για τον βόρειο Εβρο και τα ωραία μέρη του. Τον ρώτησα αν έχει πάει ποτέ και μου είπε ότι κάθε χρόνο περιμένει αυτος και η οικογένεια του, πότε θα έρθει ο Μάιος για να ανέβουνε στον Εβρο για το Evros trophy. Ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν ήξερα τίποτα για αυτο το θεσμό.
Μου έκανε κατάπληξη το πόσο ωραία μιλούσε για τις περιοχές μας, αλλά του έκανε κι αυτού κατάπληξη η άγνοια μου για τον αγώνα. Το δυστύχημα είναι οτι αυτος και οι φιλοι του κάθε χρόνο μένουν σε ξενοδοχείο στο Σουφλί γιατι δεν ήξερε που αλλού να μείνει!!!

Μακιαβέλι έχεις δίκιο. Το trophy αν εκμεταλλευτεί σωστά, μπορεί να γίνει, αν δεν είναι ήδη, ένα απέραντο χρυσορυχείο. Αρκει τα σωστά ώτα να είναι ανοικτά και να ακούνε..

Ανώνυμος είπε...

μα γιατί να κάνει την απονομή κάποιος του δημοτικού συμβουλίου ??? ας παραμείνουν απών , ετσι και αλλιως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ , κ ΑΥΤΟ ( Ε.Α.Τ ) υπάρχει εδώ και πολλα χρόνια και ΧΩΡΙΣ αυτούς !!!!