Βάρβαροι και παπαγαλάκια

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν. Η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται σχεδόν στο αποκορύφωμά της. Οι πολιτικοί δεν έχουν λόγο να κουραστούν αρθρώνοντας πολιτικό λόγο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την Ευρώπη, όπου οι λύσεις για όλα τα ζητήματα είναι ξεκάθαρες και προγραμματισμένες(!!!). Τη μάχη ανέλαβαν οι διαφημιστικές εταιρίες που - όπως πάντα - κρίνουν πως η μέγιστη συσπείρωση θα φέρει τη νίκη.

Πως όμως θα επιτευχθεί η μέγιστη συσπείρωση?



Με τα τόσο ευρηματικά σποτάκια των διαφημιστικών εταιριών, όσο και με "μαγικές" φράσεις που αυτές βάζουν τους αρχηγούς να εκστομίζουν, προσπαθούν συνεχώς να αφυπνίσουν τα κομματικά - και όχι πολιτικά - μας ανακλαστικά. Και είναι σίγουρο ότι μέχρι ενός βαθμού θα τα καταφέρουν. Πολύ σύντομα, θα βρεθούμε μπροστά στην κάλπη και θα πρέπει να διαλέξουμε. Είμαστε Βάρβαροι ή Παπαγαλάκια?



Στο παιχνίδι αυτό μεταξύ των διαφημιστικών εταιρίων, και επειδή αυτές είναι οι πρωταγωνιστές και όχι τα κόμματα (με ιδέες και οι προτάσεις),
εμείς ευχόμαστε ολόψυχα να κερδίσει η καλύτερη. Ελπίζουμε το θέαμα να είναι άφθονο, το τελικό αποτέλεσμα αμφίρροπο και να μας κυριεύσει η αγωνία μέχρι το τέλος.


Εφοδιαστείτε με ποπ κορν, το ματς ξεκινάει...

40 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΙ "ΒΑΡΒΑΡΟΙ" ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΚΑΝΤΕ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΠΙΟ ΗΣΥΧΑ ΤΩΡΑ ΤΙ ΛΕΤΕ;

Ανώνυμος είπε...

Εχουν αφησει πισω τους τα παπαγαλάκια τους οποτε δεν εχουν αναγκη. Oλα ειναι πιο ησυχα φαινεται και στα τοπικα mplogs

Ανώνυμος είπε...

Πολύ θα ήθελα φίλε μου να μου πεις κάποιο παπαγαλάκι

Andreas42 είπε...

Γιατί άραγε ξεσηκώθηκε τόση φασαρία για τα πράσινα παπαγαλάκια; Γιατί ένα διαφημιστικό σποτ, χαριτωμένο ίσως και ευρηματικό, αλλά ένα απλό διαφημιστικό σποτ, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας;

Για έναν πολύ απλό λόγο: επειδή όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το συγκεκριμένο διαφημιστικό εύρημα περιέχει σημαντική δόση αλήθειας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που οργίστηκαν και έσπευσαν να το κατακρίνουν ή να το αντικρούσουν είναι όσοι- πολιτικοί και δημοσιογράφοι- αναγνώρισαν στα παπαγαλάκια τον εαυτό τους.

Δυστυχώς, υπάρχουν πράσινοι παπαγάλοι. Οπως υπάρχουν και μπλε παπαγάλοι και κόκκινοι παπαγάλοι. Και υπάρχουν επειδή ο παπαγάλος στο πολιτικό μας σύστημα είναι προστατευόμενο είδος. Τι προστατευόμενο; Περιζήτητο! Ολη η πολιτική αντιπαράθεση στηρίζεται στην ύπαρξη εκατέρωθεν παπαγάλων που διαλαλούν ή ψιθυρίζουν την κομματική αλήθεια τους, μηδενίζοντας, ισοπεδώνοντας ή απαξιώνοντας όλα τα άλλα.

Πόσοι πολιτικοί στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται από ανεξαρτησία σκέψης και αυτοτέλεια απόψεων; Πόσοι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους απαλλαγμένοι από κάθε προκατάληψη, κάθε επιδίωξη και κάθε σκοπιμότητα;

Κυριακάτικο ΒΗΜΑ

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν ειναι μέρος της προσπαθειας για συσπείρωση οπως λες,
αλλα εγώ προσωπικά προσβάλλομαι οταν ο αρχηγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αποκαλεί ΒΑΡΒΑΡΟ επειδή τυχαινει και ψηφίζω το κομμα της ΝΔ.
Εκει που δεν ηξερα αν θα παω να ψηφισω ή θα διαλέξω παραλια, το σίγουρο ειναι οτι τωρα θα ψηφισω με δυο χερια για να δει βαρβαροτητα

Α.Π.

Clio είπε...

Η κατάσταση δεν αλλάζει με το ποιος έχει το πιο ωραίο διαφημιστικό σποτ!Θεωρώ ότι η αποχή θα φτάσει στο 50% ! Είναι καιρός να ξεφύγουμε από παπαγάλους και βαρβαρότητες και να δούμε τα πράγματα καθαρά. Κομματική τακτική συσπείρωσης και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ας πάρουν και κάποιο μήνυμα.. Καλό για όλους μας θα είναι.. Γαλάζιους και Πράσινους..

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΠΟΤΕ Ο ΓΙΩΡΓΗΣ Ο ΡΑΛΛΗΣ ΕΙΠΕ [ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΟΥ] ΚΙ' Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΗΝΤΗΣΕ [ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΟΥ]ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ [ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ]ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ?

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΛΟΥΜΕ
ΑΛΛΟ "ΚΑΝΕΙΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΕΣ" ΑΛΛΟ
"ΕΙΣΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΣ"
ΑΛΛΟ "ΚΑΝΕΙΣ ΒΛΑΚΙΕΣ" ΑΛΛΟ "ΕΙΣΑΙ ΒΛΑΚΑΣ" ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ

Ανώνυμος είπε...

— Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;

Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.

— Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι κάθοντ’ οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.


—Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη,
και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη
στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Κι ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί
τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε
για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί
τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα.


— Γιατί οι δυο μας ύπατοι κ’ οι πραίτορες εβγήκαν
σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες·
γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,
και δαχτυλίδια με λαμπρά, γυαλιστερά σμαράγδια·
γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια
μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·
και τέτοια πράγματα θαμπώνουν τους βαρβάρους.


—Γιατί κ’ οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα
να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·
κι αυτοί βαρυούντ’ ευφράδειες και δημηγορίες.

— Γιατί ν’ αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία
κ’ η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που εγίναν).
Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ’ η πλατέες,
κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;

Γιατί ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα,
και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.

__

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.

Φίλε makiavelli ‘’έγραψες’’ πάλι. Είχα καιρό να σε επισκεφτώ.
Πάρα πολύ καλή η μουσική επένδυση, ‘’δένει’’ με το θέμα. Η πρώτη εκτέλεση που έβαλες(Kansas) σαφώς και είναι καλύτερη από τους scorpions. Ρητό: ποτέ ένα αντίγραφο δεν είναι καλύτερο του πρωτότυπου(αυτό για σένα).
Τώρα στο άλλο θέμα, για τους βαρβάρους ντε: ε! τι να πω! Διαβάζοντας το ποίημα, αν φέρνετε την εικόνα του Δήμου, κάτι θα βγει!!!


outsider

Ανώνυμος είπε...

Το σύνθημα Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Ρόζα Λούξεμπουργκ το 1915 με σκοπό να σχολιάσει και να καυτηριάσει τα τεκταινόμενα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και ότι οδήγησε σε αυτόν.
Κατόπιν τη δεκαετία του 30, αν θυμάμαι καλά, το χρησιμοποίησαν ο Κορνήλιος Καστοριάδης και ο Ζαν Πωλ Σάρτρ, εκδίδοντας μάλιστα περιοδικό με αυτόν τον τίτλο.
Ο Παπανδρέου το ξεσήκωσε και το χρησιμοποίησε σε ομιλία, ως ιστορική φράση, πριν 15 μέρες.
Γιατί τόσο αργά αντανακλαστικά και τόσο ετεροχρονισμένη ευαισθησία ρε παιδιά;
Προσωπικά βρίσκω τα παπαγαλάκια χαριτωμένα και ευφυή.
Θα έλεγα να προστεθεί και το τρία πουλάκια κάθονταν με δοδεμένη την κατάσταση της Ελληνικής και της οικιακής μας οικονομίας.
Χάρης Κανταρίδης

Calchas είπε...

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ, που έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, για τις ευρωεκλογές, με αναφορά στη ρήση της Ρόζας Λούξεμπουργκ το 1915, σήκωσε σάλο.

Αιτία της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας ήταν η παρεξήγηση, από άγνοια ή σκοπιμότητα, του κ. Καραμανλή. Θεώρησε ότι ο κ. Παπανδρέου, που μιλούσε για το σύστημα, αποκάλεσε βαρβάρους τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ, η κυρία Παπαρήγα και ο κ. Τσίπρας, συμφώνησαν, φυσικά, με τη βαρβαρότητα της δεξιάς, αμφισβήτησαν, όμως, εξίσου φυσικά, τη νομιμοποίηση του κ. Παπανδρέου να χρησιμοποιεί συνθήματα του δικού τους ιστορικού χώρου και να παρουσιάζεται ως εκφραστής του σοσιαλισμού. Δεν αναγνωρίζουν στον αρχηγό του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος καμία σχέση με τον σοσιαλισμό. Θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μόνο το όνομα.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ του ΠΑΣΟΚ, που χρησιμοποίησε το σύνθημα, είχε το βάρος να αποδείξει -για να γίνει συζήτηση- πρώτα απ' όλα τη σοσιαλιστική νομιμοποίησή του. Οχι με τους όρους της ιστορικής αναφοράς, ούτε καν του κομματικού παρελθόντος. Δεν θα μπορούσε. Αλλά με βάση το πρόγραμμά του. Δεν θα ήταν, βέβαια, αμιγώς σοσιαλιστικό. Πόσο σοσιαλιστικό με τα σημερινά δεδομένα είναι όμως;

Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ στην ακραία του έκφραση είναι η απόλυτη ισότητα. Ο Μπέρναρντ Σω μιλούσε για ίσο εισόδημα σε όλους, ανεξάρτητα από καταγωγή, ικανότητα, εργατικότητα, παραγωγικότητα. «Αυτό είναι σοσιαλισμός -έλεγε- και τίποτα άλλο δεν είναι σοσιαλισμός». Δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ, το άλλο σκέλος του διαζεύγματος, δεν έχει, ούτε αυτή, την έννοια που είχε για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ. Ο ιμπεριαλισμός είναι τελείως διαφορετικός και ο πόλεμος στο εσωτερικό της Ενωσης είναι παρελθόν. Ο πολιτικός φιλελευθερισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα έκαναν τον καπιταλισμό λιγότερο βάρβαρο. Ο οικονομικός νεοφιλελευθερισμός, όμως, θεσμοθετημένος στο επίπεδο της Ενωσης, περισσότερο. Το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο, είναι βαρβαρότητα. Η μοναδική επιδίωξή του, με όλα τα μέσα, νόμιμα και παράνομα, και η κοινωνική καταξίωση αλλά και πολιτική υποστήριξη των ανθρώπων που πέτυχαν το μεγαλύτερο, στον ακραίο ελεύθερο, θεμιτό και αθέμιτο ανταγωνισμό, είναι βαρβαρότητα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Calcha νομίζω ότι η προσέγγισή σου είναι εξαιρετική.
Πράγματι αυτό που χρειάζεται σήμερα ο Σοσιαλισμός είμαι ένα ιδεολογικό στίγμα με κέντρο τον άνθρωπο και όχι τον πλούτο.
Ίσως είναι η ώρα να ξεπεράσουμε το στάδιο της τεχνολογικής εφηβείας που έλεγε ο Σαγκάν, πριν είναι αργά για την ανθρωπότητα.
Να δώσουμε σημασία σε αξίες και αρχές που δεν θεοποιούν το χρήμα, αλλά το πως θα ζήσουμε αδελφωμένοι σε ένα πλανήτη που προς το παρόν τουλάχιστον μας χωράει όλους.
Χάρης Κανταρίδης

Ανώνυμος είπε...

A RE ORESTIADA KATAKAHMENH GIA SENA EGRAFE O KABAFIS ...DEN BOREIS TELIKA XORIS BARBAROYS .

Χρήστος Χαρακοπίδης είπε...

Αγαπητοί φίλοι,
Δεν ξέρω πόσοι από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. θεώρησαν ότι αποκαλούνται "βάρβαροι" από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην ιστορική αναφορά του περί "Σοσιαλισμού ή βαρβαρότητας". Όσοι μιλούν και καταλαβαίνουν στοιχειωδώς την Ελληνική γλώσσα αντιλήφθηκαν φαντάζομαι ότι η αναφορά γίνεται σε πολιτικά συστήματα (Σοσιαλισμός-καπιταλισμός) και δεν αφορά σε καμία περίπτωση ψηφοφόρους οποιουδήποτε κόμματος , αλλά ούτε καν αυτούς που δέχονται και υποστηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα γενικά. Η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος (για όσους πιστεύουν ότι είναι βάρβαρο) είναι εξ ίσου σκληρή για όλους τους ψηφοφόρους. Όταν μιλούμε π.χ. για τη βαρβαρότητα του πολέμου δε φαντάζομαι ότι θα θεωρήσει κανείς ότι αποκαλούνται βάρβαροι όσοι βρίσκονται σε εμπόλεμοι κατάσταση, αλλά ούτε και αυτοί που ενδεχομένως υποστηρίζουν την αναγκαιότητά του για τους δικούς τους λόγους. Οι Έλληνες διεξήγαγαν πολλούς πολέμους, αλλά χωρίς οι πόλεμοι να χάσουν το χαρακτηριστικό της βαρβαρότητάς τους κανείς δε χαρακτήρισε τους Έλληνες βάρβαρους. Θα έπαιρνε κανείς στα σοβαρά όποιον υποστήριζε αυτή την εκδοχή; Ή να θεωρούσε ένας πεινασμένος ότι αποκαλείται βάρβαρος , όταν αναφέρεται κάποιος στη βαρβαρότητα της πείνας με αφθονία αγαθών γύρω μας. Απορώ πως υιοθετήθηκε μια τέτοια άποψη από τους επιτελείς της επικοινωνιακής πολιτικής της Ρηγίλλης, που υποτιμούν κατά τη γνώμη μου τη νοημοσύνη όλων μας.
Όσο για τους πράσινους παπαγάλους; Το σποτάκι έδωσε σε όλους μας το ερέθισμα να κουρντίσουμε τη φαντασία μας και οι συνειρμοί, που μπορούν να δημιουργηθούν σε συνδυασμό με την εφευρετικότητα, τη θυμοσοφία και την ευφυΐα του λαού μας κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα ευνοήσει ή θα ζημιώσει τους χρηματοδότες του. Η ενάτη Ιουνίου είναι κοντά και θα δείξει. Ως τότε το διασκεδάζουμε δεόντως...

Makiaveli είπε...

Αγαπητέ φίλε κε Χρήστο,

Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι, είτε από συνειδητή βλακεία, είτε από εξωπραγματική άγνοια των φωστήρων της Ν.Δ., η ιστορική φράση της Λούξεμπουργκ ερμηνεύτηκε κατά το «όποιος δεν είναι Σοσιαλιστής, είναι Βάρβαρος». Ετσι, το ιστορικό δίλημμα όπως εννοείτω κανονικά - ιμπεριαλισμός/πόλεμος ή σοσιαλισμός - παρερμηνεύτηκε εσκεμμένα από τους γνωστούς κύκλους, προφανώς, με απώτερο σκοπό την αφύπνιση των γαλάζιων ανακλαστικών(ΝΔ).

Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς, όσο γελοία ήταν η προσπάθεια από τη Ρηγίλλης να πείσει τον κόσμο παρερμηνεύοντας το ρητό, άλλο τόσο υποκριτικό και αστείο ήταν το άκουσμα από τον κο Παπανδρέου να το εκστομίζει. Ο κος Παπανδρέου, ωσάν φανατικός οπαδός του «διεθνούς προλεταριάτου» (!) πιστεύει πως όλοι μας αγνοούμε πόσο βουτηγμένος είναι κι αυτός στην καπιταλιστική και φιλελεύθερη διαχείριση – την οποία θεωρητικά καταδικάζει (?) – και προσπαθεί εναγωνίως να μας μεταφέρει το δαμόκλειο δίλημμα : Σοσιαλισμός (ΠΑΣΟΚ?) ή Καπιταλισμός. Αυτό που φυσικά παραλείπει να μας πει είναι αν ο ΣΕΒ βρίσκεται εκτός πλάνων του Σοσιαλισμού ή όχι…

Οσον αφορά για τα παπαγαλάκια της ΝΔ, φυσικά θα συμφωνήσω μαζί σου. «Ασπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε, παπαγαλάκια στο ταξίδι, δε με παίρνετε καλέ…»

Andreas42 είπε...

Οπως πολύ σωστά είπε ο Makiaveli στην ανάρτηση του, τον προεκλογικό αγώνα έχουν ήδη αναλάβει οι επαγγελματίες της διαφήμισης, περιλαμβανομένης και της μαύρης. Ετσι έχουμε τα γνωστά σποτάκια στην τηλεόραση όπου δεν προβάλλονται οι θέσεις του ενός ή του άλλου, αλλά απλώς κατηγορείται ο αντίπαλος.
Η Νέα Δημοκρατία επιστρατεύει τα παπαγαλάκια και το ΠαΣοΚ επικαλείται τους βαρβάρους...

Οπως αναφέρει και γνωστός δημοσιογράφος, χωρίς σταυρούς προτιμήσεως (που θα έδιναν κάποιο χρώμα στην αναμέτρηση) οι ευρωεκλογές φαντάζουν απλώς ως γενική δοκιμή εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Δυστυχώς ως γενική δοκιμή η αρξαμένη αναμέτρηση δεν στηρίζει τις ελπίδες για ουσιαστική αλλαγή και προσαρμογή στις επιταγές των καιρών. Τα δύο μεγάλα κόμματα προβάλλουν παπαγαλάκια και βαρβάρους, υπογραμμίζουν τις αδυναμίες οι μεν των δε και αντιστρόφως, αλλά προτάσεις συγκεκριμένες, σχέδιο που να εφαρμόζεται δεν βλέπουμε.

Αρα καλούμαστε για μια ακόμη φορά να ψηφίσουμε με το χέρι στην καρδιά- απλά.

Αλλά τα παπαγαλάκια και οι βάρβαροι κάποτε θα τελειώσουν..

Χρήστος Χαρακοπίδης είπε...

Ok makiaveli
Είναι θεμιτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση της ειλικρίνειας Γ. Παπανδρέου για τις "Σοσιαλιστικές" του προθέσεις, όπως και οποιασδήποτε άλλης πολιτικής παράταξης σε σχέση με τις θέσεις που εξαγγέλλει. Άλλωστε τα αποτελέσματα των εκλογικών διαδικασιών αυτή την αξιοπιστία μετρούν και προβάλουν και αυτή είναι η προίκα της κάθε παράταξης για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Επίσης η πολιτική δεν είναι παρά μια συνεχής πάλη των ανθρώπων να κατακτήσουν το ιδεώδες , όπως το αντιλαμβάνονται είτε σαν άτομα , είτε σαν ομάδες και οι διαφορετικές μας προσεγγίσεις ,για το ποιό είναι το ιδεώδες, μας τοποθετούν σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες. Συχνά κρινόμαστε απο τους στόχους που βάζουμε και τις πράξεις που κάνουμε για να τους κατακτήσουμε, παρά για τα αποτελέσματα που έχουμε. Με αυτή την έννοια, όλοι εμείς που πιστεύουμε ή θέλουμε να πιστεύουμε ότι με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία διευκολύνεται ο δρόμος για το δικό μας ιδεώδες θέλουμε ο επικεφαλής της πολιτικής μας παράταξης να επιβεβαιώνει κάθε στιγμή το "στόχο" , γιατί γιαυτό το λόγο τον εκλέξαμε. Συνεπώς η τοποθέτησή του έχει πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του, καθώς και αν τον πιστεύει ή όχι. Ποια πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά όμως έχουν οι παπαγάλοι για την ιδεολογία που υπηρετεί η Ν.Δ.; Τι πολιτικά χαρακτηριστικά έχει η ερμηνεία που δίνεται πως τάχα μου ο Παπανδρέου αποκάλεσε βάρβαρους τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.; Τι αποτελέσματα έχει στο πολιτικό κλίμα , όταν μάλιστα πριν απο λίγες εβδομάδες το σημαντικό τάχα μου ζήτημα για το έθνος ήταν η "εθνική συναίνεση";

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μακιαβέλι,
Απαντώντας στο Χρήστο Χ. σημειώνεις ότι "Ο κος Παπανδρέου, ωσάν φανατικός οπαδός του «διεθνούς προλεταριάτου» (!) πιστεύει πως όλοι μας αγνοούμε πόσο βουτηγμένος είναι κι αυτός στην καπιταλιστική και φιλελεύθερη διαχείριση – την οποία θεωρητικά καταδικάζει (?) κλπ κλπ.

Τι θέλεις να πεις.Ότι ο γιατρός που σου λέει να πάρεις αντιβίωση πρέπει να την πάρει και αυτός;

Μήπως δεν ερμηνεύεις σωστά την λέξη σοσιαλισμός;
Σοσιαλισμός λοιπόν σημαίνει φτώχεια, μιζέρια και κακοπέραση;

Μόνο οι καπιταλιστές δικαιούνται να ζούνε καλά και πλουσιοπάροχα;

Και ποιοι καπιταλιστές για να έχουμε το καλό ερώτημα; Όλοι; ή ....;

Ξέρεις σίγουρα τι πρεσβεύει ο καπιταλισμός! Ξέρεις ποιοί και πόσοι με αυτό το σύστημα περνάνε καλά: Ο κλέψας , ο μπήξας και ο δείξας και και και !!!!
Οι άλλοι στο κοκαλάκι και στο γνωστό "μαζί με το Δεσπότη παίρνουμε 5000 το μήνα 4800 ο ... και 200 ο ... (θεέ μου συγχώρα με το βλάσφημο!)
Άσε λοιπόν! όλοι καταλαβαίνουν!
"ΠΟΛΙΤΗΣ"

Και επειδή είσαι "πράσινος" στον αθλητισμό:
Δίκαιο το πρωτάθλημα στο μπάσκετ,
Άδικο στο ποδόσφαιρο!
Ά ρε βαρβαρότητα που μας χρειάζεται όλους μας!!!!!

Makiaveli είπε...

Αγαπητέ φίλε Χρήστο,

να δεχτώ, όπως ανέφερες ότι για να διευκολυνθεί ο δρόμος για το δικό σας ιδεώδες, θέλετε ο επικεφαλής της πολιτικής σας παράταξης να επιβεβαιώνει κάθε στιγμή το «στόχο» και να υποθέσω από τα συμφραζόμενα, ότι στόχος είναι ο σοσιαλισμός (ευρεία έννοια που ανάλογα με τον ορισμό που της δίνουμε μπορεί και να μην συνάδει με το δημοκρατικό πολίτευμα αλλά ας μην σταθούμε εκεί). Να δεχτώ επίσης πως «συχνά κρινόμαστε για το στόχο» παρά για τα αποτελέσματα που έχουμε.

Αν θεωρήσουμε, λοιπόν, ότι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι ο σοσιαλισμός, και με δεδομένο ότι – χάριν διαλόγου – αγνοούμε τα αποτελέσματα, τότε μένει να αξιολογήσουμε τις προθέσεις του.

Είναι όντως στις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του, η αφομοίωση των σοσιαλιστικών ιδεωδών? Πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι η υιοθέτηση της ιστορικής φράσης του χώρου της αριστεράς, τη στιγμή που στο πρόσφατο παρελθόν (2004) «μετακόμισαν» με τις ευλογίες του κου Παπανδρέου τα κορυφαία στελέχη του νεοφιλελεύθερου forum, οι κοι Μάνος και Ανδριανόπουλος? Πόσο (αν)ελαστική μπορεί να είναι η σοσιαλιστική του διάθεση όταν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον ΣΕΒ εδώ και χρόνια? Πόσο μας πείθει για την φερεγγυότητα της θέλησης του για την επίτευξη του συγκεκριμένου «στόχου» όταν ήταν, πρόσφατα, πρωτοκλασσάτο στέλεχος της κυβέρνησης του «εκσυχρονισμού»?

Κατά την προσωπική μου γνώμη, το (τωρινό) «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» δεν είναι παρά ένα ακόμα δίλημμα όπως τα παλαιότερα «Καραμανλής η χάος», «Καραμανλής ή τανκς» ή ακόμα και το "après moi, le déluge" του Λουδοβίκου. Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται κατανοητό ότι όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά εκβιασμούς που θέτουν στο εκλογικό σώμα κάθε φορά οι εκάστοτε ή εν δυνάμει κυβερνώντες. Και αν μεν ο δικομματισμός δεν είναι παθογένεια κατ'ανάγκην για μια δημοκρατία, όταν αυτό τίθεται με όρους εκβιασμού προς το εκλογικό σώμα, αυτό μάλλον σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα νομιμοποίησης των παρατάξεων στα μάτια των πολιτών. Η συνεχής συναισθηματική απειλή για «βαρβαρότητα», έκπτωση, καταστροφή και η επίκληση μιας ουτοπίας, που οποιαδήποτε άλλη ψήφος θα ανακόψει την πορεία προς αυτή, δηλώνει απλά και μόνο την ένδεια του πολιτικού λόγου. Οι πολιτικοί αρχηγοί μας λένε ξεκάθαρα ότι η συνεργασία με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις είναι εκτός συζητήσεως αφού αυτοί είναι οι κακοί, οι δυνάμεις του χάους και του σκότους και του Αρμαγεδώνα.

Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε την «καταστροφή» όταν έρχεται, έχουμε το σθένος να μην υποκύπτουμε σε εκβιαστικά διλήμματα από όπου κι αν αυτά προέρχονται και φυσικά τη νοημοσύνη να διακρίνουμε τα «παπαγαλάκια», είτε αυτά είναι γαλάζια, πράσινα ή φούξια.

Makiaveli είπε...

Φίλε μου «Πολίτη»,

Νομίζω ότι παρεξήγησες το νόημα των λέξεων που χρησιμοποίησα και σ’αυτό φταίω εγώ διότι ήθελα να δώσω μια νότα υπερβολής (για αυτό και τα εισαγωγικά).

Σοσιαλισμός. Μια έννοια με πολλές ερμηνείες, ανάλογα με την εποχή και τα ρεύματά της και σίγουρα πολύ διαφορετική εώς μεταλλαγμένη σήμερα (σοσιαλδημοκρατία?).

Για να ξεκινήσουμε όμως από κάπου (και πολύ επιγραμματικά), σύμφωνα με τον Λένιν, η δικτατορία του προλεταριάτου είναι (για τον Μαρξ), η «κατάληψη του κρατικού μηχανισμού από το προλεταριάτο το οποίο, οργανωμένο σαν πολιτικά άρχουσα τάξη, φτάνει, διαμέσου του Σοσιαλισμού στην κατάργηση όλων των τάξεων». Ο ίδιος, στο Κράτος και επανάσταση, επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Μαρξ: «Το προλεταριάτο χρειάζεται το κράτος μόνο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Για να πετύχουμε αυτό το στόχο, είναι απαραίτητο να μεταχειριστούμε προσωρινά εναντίον των εκμεταλλευτών τα όργανα, τα μέσα και τις μεθόδους της πολιτικής εξουσίας, με τον ίδιο τρόπο, αφού είναι απαραίτητο, με σκοπό να εξαλείψουμε τις τάξεις, να επιβάλουμε την προσωρινή δικτατορία της καταπιεσμένης τάξης…»
Το οικονομικό πρόγραμμα του Λένιν στις παραμονές της Οκτωβριανής Επανάστασης, τελειώνει με τη φράση: «Σοσιαλισμός δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα κρατικό σοσιαλιστικό μονοπώλιο».

Δεν κρίνω το πολιτικό σύστημα (σηκώνει μεγάλη συζήτηση). Σαφέστατα όμως αμφισβητώ τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ να το υιοθετήσει, φυσικά στην εξελιγμένη μορφή του, εκτός αν νομίζεις ότι οι "πράξεις" του συνάδουν με την παραπάνω φιλοσοφία και τα ακόλουθά της.

Επειδή, όμως -πολύ σωστά παρατήρησες- είμαι όντως «πράσινος» στον αθλητισμό, όσο μου αρέσουν τα «πράσινα παπαγαλάκια» που έχουμε στο μπάσκετ, τόση «βαρβαρότητα» πιστεύω πως χρειάζεται στην διοίκησή μας στο ποδόσφαιρο, μήπως και ξυπνήσει!

Χρήστος Χαρακοπίδης είπε...

Αγαπητέ μου φίλε Makiaveli
Να ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι ο δικός μας δρόμος για το σοσιαλισμό, όσοι τουλάχιστον ανήκουμε στα Σοσιαλιστικά κινήματα ή Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης δε μας περνάει καθόλου από το μυαλό ότι πρέπει να κοσμείται από τα κρανία των εφοπλιστών ή από τις κρεμάλες των τραπεζιτών και των εργοδοτών. Όσο αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο, οποιοσδήποτε είναι υποχρεωμένος να συνομιλεί μαζί τους , αλλά το ζητούμενο είναι με τίνων τους όρους θα κινείται η πολιτική και οικονομική μας ζωή.
Πιστεύουμε ότι ο δρόμος για το Σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας μας είναι μακρύς και δεν επιδέχεται καισαρικές τομές στη γέννηση του, ούτε υπάρχουν μαγικά φίλτρα για το δυνάμωμά του. Είναι μια συνεχής πάλη με τη "βαρβαρότητα", που παρατηρούμε γύρω μας με πολλές καθημερινές νίκες , αλλά-πολύ συχνά- και συντριπτικές ήττες. Η ιστορία εξελίσσεται πολύ αργά και στις εξελίξεις υπάρχουν πάντα πισωγυρίσματα , που φέρνουν μερικές φορές την αφετηρία πολύ πιο πίσω από κει που ήταν πριν. Η πάλη των πολιτικών δυνάμεων δε σταμάτησε ποτέ και πότε η μία πότε η άλλη βρίσκεται πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο. Δεν πετυχαίνεται λοιπόν ο Σοσιαλισμός από τη μια μέρα στην άλλη με μια απλή κυβερνητική μεταβολή, ούτε με την βίαιη επιβολή μιας ομάδας «Σοσιαλιστών» επί των εχθρών της. Είναι μια βαθειά κοινωνική διεργασία, που εξελίσσεται πολύ αργά, αλλά πάντα θα πρέπει να υπάρχει η σταθερή πολιτική δύναμη που θα έχει σωστή και σταθερή κατεύθυνση και αυτή στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι είναι το ΠΑΣΟΚ. H ίδια η κοινωνία αναγκάζει βαθμιαία τις δυνάμεις της αγοράς να προσαρμόσουν τις λειτουργίες τους προς όφελός της , αν έχει σύμμαχο μια κυβέρνηση με Σοσιαλιστικό προσανατολισμό, όπως ακριβώς συμβαίνει το αντίθετο , όταν η κυβέρνηση έχει αντίθετο προσανατολισμό. Τη δουλειά την κάνουν πάντα τα κοινωνικά ρεύματα , που ενισχύονται ή αποδυναμώνονται από το βασικό καταλύτη που λέγεται κυβέρνηση. Με αυτή την έννοια νομίζω ότι ο Σοσιαλισμός συνάδει με το δημοκρατικό πολίτευμα, τολμώ να πω μάλιστα ότι είναι η ολοκλήρωση του Δημοκρατικού πολιτεύματος.
Η πρόσκληση Μάνου και Ανδριανόπουλου το 2004 έχω τη γνώμη ότι είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα , ενταγμένο σε μια κίνηση τακτικής του Γ. Παπανδρέου σε μια δύσκολη για το ΠΑΣΟΚ καμπή και καθόλου δε σχετίζονταν με τους στρατηγικούς του στόχους. Ήταν πιστεύω μια αμυντική πολιτική πράξη στην επιτυχή επίθεση και κυριαρχία της Ν.Δ. την εποχή εκείνη στο "μεσαίο χώρο".
Δεν έχω αγαπητέ μου φίλε την ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα θα είναι Σοσιαλιστική χώρα , όταν οι πάντες θα δηλώνουν Πασόκοι. Πιστεύω ότι η κοινωνία μας θα ήταν πιο κοντά στο Σοσιαλισμό , αν ο μέσος πολίτης σκέπτονταν σαν το Makiaveli και με κυβέρνηση Ν.Δ. , παρά με το 70% των ψηφοφόρων να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ , αλλά να συνωστίζονται όλοι στα γραφεία του για να διορίσουν τα παιδιά τους δεσμοφύλακες στις φυλακές της Ορεστιάδας ή να χρησιμοποιούν το κράτος σαν λάφυρο της εκλογικής τους νίκης.
Τα διλλήματα του είδους "Καραμανλής ή τανκς", "Καραμανλής ή χάος" , "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" κ.λ.π. είναι συνήθη σε διπολικά πολιτικά συστήματα. Σε μια κρίση , που η ανασφάλεια χτυπάει κόκκινο λειτουργεί αποτελεσματικά, αλλά γιαυτό ευθύνονται περισσότερο νομίζω οι "τρίτες" επιλογές , που μάλλον σαν αλιευτές δυσαρεστημένων ψηφοφόρων λειτουργούν, παρά σαν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις έτοιμες για ανάληψη ευθυνών.

Makiaveli είπε...

Αγαπητέ μου φίλε κ.Χρήστο,

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου στο ότι ο δρόμος προς το ευκταίο είναι μακρύς, απαιτεί υπομονή και περιέχει λάθη στην πορεία. Φυσικά και δεν υπάρχει μαγικό ραβδί ώστε, για παράδειγμα, να ευδοκιμήσει, από τη μια μέρα στην άλλη, η Σκανδιναβική ατομική πειθαρχία στο χαοτικό Ελληνικό σύστημα Υγείας. Φυσικά και δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί το συνταξιοδοτικό ή το σύστημα της Εκπαίδευσης χωρίς να εισέλθουμε πρώτα σε όλες εκείνες τις απαραίτητες κοινωνικές διεργασίες που απαιτούνται.

Ωστόσο, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου ως προς το γενικότερο πλαίσιο όπως το θέτεις. Η πολιτική επιστήμη, οι συναφείς επιστημονικοί κλάδοι αλλά πάνω από όλα η Ιστορία, έχει καταδείξει ότι στις σύγχρονες κοινωνίες οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές οφείλονται είτε σε κάποια σημαντική κρίση (πχ Γαλλική επανάσταση), είτε σε σημαντικές πρωτοβουλίες που ταυτίζονται με μεγάλες προσωπικότητες (πχ Ε.Βενιζέλος,Κ.Καραμανλής, Α.Παπανδρέου). Οι κοινωνικές αυτές αλλαγές συνέβησαν απότομα, πολλές φορές βίαια αλλά πάντος διήρκησαν ελάχιστα.

Η χώρα μας, για ιστορικούς κυρίως λόγους δεν έζησε την εμπειρία της σοσιαλδημοκρατίας (Σκανδιναβικό μοντέλο). Στην Ελλάδα, η μεταπολεμική εποχή μας βρήκε – σε αντίθεση με την Δυτική Ευρώπη – χωρίς βιομηχανία και συνακόλουθα χωρίς την αντίστοιχη οικονομική και κοινωνική σχέση μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων.

Στο σημείο αυτό έρχομαι ξανά στο θέμα μας. Προσωπικά πιστεύω πως τόσο το ΠΑΣΟΚ αλλά όσο και τα υπόλοιπα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης, όπως έχει πολλές φορές διατυπωθεί, έχουν «αδυναμία να προσδιορίσουν και πολύ περισσότερο να υλοποιήσουν στρατηγική ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ των δυνάμεων της εργασίας και του κεφαλαίου». Και φυσικά εδώ θα συμφωνήσω, ξανά, μαζί σου: ο δρόμος προβλέπεται μακρύς και δύσβατος.

Οσο, όμως, εσείς θα ψάχνετε το δρόμο σας αυτό, εμείς έχουμε τα δικά μας ζόρια. Εχουμε να αναλύσουμε τι δεν πήγε καλά στο φιλελεύθερο μοντέλο που δοκίμαζε επί σειρά ετών η «μαμά» Αμερική, έχουμε να αποφασίσουμε αν είμαστε φιλελεύθεροι, κεντρώοι, καπιταλιστές, νεοφιλελεύθεροι ή καρα δεξιοί. Διαφορετικοί δρόμοι μεταξύ μας, αλλά με ένα κοινό στοιχείο: «εσείς Χριστό, εμείς Αλλαχ, κι όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ…».

Κλείνοντας, εκτός από τη συγνώμη για το μέγεθος του σχολίου, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους σχολιαστές που ειλικρινά σε αυτή την ανάρτηση, τίμησαν το ιστολόγιο με υψηλή ποιότητα σχολίων, σαφώς ανώτερη της ίδιας της ανάρτησης.
Ειδικότερα όμως να ευχαριστήσω εσάς κε Χρήστο, για τη μεγάλη τιμή και χαρά που μου δίνετε πάντα όταν συνομιλούμε, έστω κι από το διαδίκτυο, είτε διαφωνούμε, είτε συμφωνούμε. Εύχομαι για το καλό της χώρας να υπάρξουν περισσότεροι από το είδος σας, που αναμφισβήτητα τελούν υπό έλλειψη: Γνήσιοι ιδεολόγοι. Κι ας είναι και Πασόκ(οι)...

Ανώνυμος είπε...

Το βαρύνατε το θέμα ρε παιδιά.. Όπως και να χει το πράγμα η ουσία είναι μια.. Τι ζούμε στην καθημερινότητα.. Καλές οι αναλύσεις και μαθαίνουμε και πράγματα, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι είτε σοσιαλισμός είτε καπιταλισμός το "χέρι" το ίδιο μακρύ είναι..

Ανώνυμος είπε...

Θερμα συγχαρητήρια για το ηθος, το υφος, τις γνωσεις και τον ειλικρινη διάλογο που αναπτυχθηκε από όλους όσους σχολίασαν και συνεχίζουν να σχολιαζουν. Η ανάρτηση αυτή με τα σχόλια της αποτελεί περιτρανη αποδειξη πως μέσα από διαφωνιες χωρις εμπάθεια και προκαταληψεις προκυπτουν αβιαστα ορθα συμπερασματα, προαγεται ο διάλογος και εξημερωνονται τα πλήθη.

Ενα μεγάλο Ευγε σε όλους σας.

Γ.Λ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ! ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Προς ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ-ΧΑΡΑΚΟΠΙΔΗ και λοιποι.
ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΕΙΣΤΕ ΜΑΝΟΥΛΕΣ ,καθειστε λοιπον μια μερα πινωντας καφε και αφου καταληξετε καπου , το ανακοινωνεται και σε μας
Συναγωνιζεστε ποιος θα πει την μεγαλυτερη εξυπναδα,αραδιαζοντας θεωρίες της στιγμης (προφανως την αλλη μερα δεν ξερετε καν τι εχετε γραψει).Το θεμα λοιπον δεν ειναι αν ο ενας ειναι βαρβαρος και ο άλλος παπαγαλος,αλλα ο κοσμος ο οποίος ειναι απαθής λες και δεν τον ενδιαφερει τιποτε ,ενω πρεπει να σηκωθεί και να τους παρει με τα παλουκια ,αφου εχουν ρημαξει ολο το κρατος και οι μεν και οι δε...Αντε να δουμε ποτε θα ξυπνησουμε....
Ο ΧΩΡΙΚΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Μην ακούτε τα παπαγαλάκια. Χαιρομαστε να σας διαβαζουμε όλους σας.

Ανώνυμος είπε...

Makiaveli διάβασα στην press-a το παρακάτω σχόλιο. Μήπως ξέρεις σχετικά να μας ενημερώσεις;
"ΦΡΕΣΚΑ ΝΕΑ
ΠΟΙΟ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟ,ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ,( ΜΕ ΤΙΤΛΟ) ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ;
1. ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ά' ΒΑΘΜΟΥ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟ.
2. ΝΑ ΑΦΟΣΙΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ
Ο ΙΔΙΟΣ ΜΑΛΛΙΣΤΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΟΥ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΔΗ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ.
ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙ; ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΗ
ΑΝ ΓΡΑΨΩ Τ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ!!!"

Ανώνυμος είπε...

PAPAIOANNOY

Ανώνυμος είπε...

28/5/2009 3:02 μμ

μη μου πεις!!!!!!!!!!
αυτο κι αν ειναι εκπληξη!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΞΑΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΚΗ ΤΟΥ ΖΩΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΣΕ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ;
ΠΑΝΤΩΣ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΚΠΛΗΞΗ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΜΕΝΟΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Άγγελος να αποσυρθεί; Μοιάζει σαν Πρωταπριλιάτικο ή πιθανή προβοκάτσια. Πάντα η παρουσία του ενοχλούσε μια γνωστή στο νομό μας κλίκα ανθρώπων . Δεν θα πούμε ονόματα ούτε θα γράψουμε διευθύνσεις.

Ανώνυμος είπε...

ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Όσο και να προσπαθούν ορισμένοι να βγάλουν έξω από τα κοινά τον ΠΑΠ ,δεν θα τα καταφέρουν ,γιατί απλά έχει μεγάλο λαϊκό έρισμα. Αγαπάει αυτό που κάνει και φαίνεται αυτό. Ας σταματήσουν έγκαιρα να παπαγαλίζουν για να μην εκτεθούν για μία ακόμη φορά

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια έχει λαϊκό έρισμα.. Είναι το ίδιο που τον έστειλε σπίτι του δυο φορές..

Ανώνυμος είπε...

29/5/2009 11:08 πμ

ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ;
ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΟΥ.
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Οι ίδιοι τα γράφουν οι ίδιοι τα αναιρούν. Δεν έχουν άλλο τρόπο να τους συζητάνε.. Έτσι είναι.. Ώσπου να καταλάβουν ότι είναι loser!!! Σιγά μη φύγει ο.. λύκος..

Ανώνυμος είπε...

Σου λέει τιποτε το ....τριτη και φαρμακερί;Σου λέει τιποτα η περίπτωση του Αλέκου;ή μήπως ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ δεν θα γίνει την τρίτη φορά πρωθυπουργος;

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΩΤΕΡΟ ΑΣΤΟΧΕΣ....
ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΣ ΤΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ..Ο ΕΝΑΣ ΠΑΣΧΙΖΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ ΑΠΕΡΡΙΠΤΕ (ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΔΕΞΙΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ,ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ,ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΛΙΓΟΣ ΜΕΧΡΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ) ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΑΣΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ...
ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ...Ο ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΗΘΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΕΔΕΙΞΕ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΤΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ..ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ!!!!ΕΧΕΤΕ ΔΗ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ--ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ...
ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΝ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟ!!!!
ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΤΟΥ ΝΤΑΙΚ ,ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΜΟΣ-ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΟΣ.ΣΚΟΥΝΤΙΟΥΝΤΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΩΤΟΓΡΑΨΕΙ.