Καλύτερα να αρχίσουμε να μουγκρίζουμε…

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Το εξυπνότερο πλάσμα στη γη είναι ο άνθρωπος. Ενας από τους βασικότερους λόγους που κυριάρχησε στον πλανήτη είναι η «τέχνη» της ομιλίας που κατάφερε να αναπτύξει, χάρη στην ευφυία του. Με την ομιλία κατάφερε να μπορεί να συνεννοείται με τον συνάνθρωπό του για την επίτευξη κοινών στόχων.

Είναι όμως αυτή η αλήθεια?


Εντρομοι περιμένουμε την πρωτομαγιά που θα παρακολουθήσουμε για άλλη μια φορά τον απλό οπαδό του Παναθηναικού να προσπαθεί να «σκοτώσει» τον οπαδό του Ολυμπιακού. Ο Ελληνας οπαδός της χαμένης ομάδας, μετά τον αγώνα, δεν θα καταφέρει να συνεννοηθεί με τον Ελληνα αιώνιο αντίπαλό του ώστε να υποστηρίξουνε μαζί, την όποια Ελληνική ομάδα προκριθεί στον τελικό.


Αποσβολωμένοι βλέπουμε την Δημοτική Αρχή να μην μπορεί να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση (ή ανάποδα) για θέματα που χρήζουν συναίνεσης και που πολλές φορές έχουν έναν και μοναδικό τρόπο λύσης. Δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση ακόμα για απλά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο όπως η εκπροσώπηση σε όργανα.


Τρομαγμένοι παρακολουθούμε την κυβέρνηση να επιδιώκει «εικονική» συνεννόηση με την αντιπολίτευση επειδή – λόγω της κρίσης(?) – έχει φτάσει σε αδιέξοδο αλλά παράλληλα και την αντιπολίτευση να την αρνείται πεισματικά ενώ σε πολύ μικρό διάστημα (όπως όλα δείχνουν) θα την χρειαστεί κι εκείνη. Στην δύσκολη περίοδο που επιβάλλονται έκτακτα μέτρα λόγω του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, δεν μπορεί να συνεννοηθεί κανένας με κανέναν, ούτε καν στο εσωτερικό των κομμάτων.



Αγχωμένοι περιμένουμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μπορέσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε να επιτευχθεί μια κοινή Ευρωπαική πορεία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως ο Ελληνας επιθυμεί περίοδο χάριτος και αν γίνεται να πληρώσουν άλλοι τα «σπασμένα» του, ο Γερμανός αρνείται πεισματικά να βοηθήσει οποιονδήποτε, ο Γάλλος προσπαθεί να βρει τη μέση λύση κι ο Ιρλανδός το χαβά του. Εγωισμός, αδιαφορία και παντελής αδυναμία συνεννόησης.


Απογοητευμένοι παρακολουθούμε την σύνοδο των G20. Κοινά τα προβλήματα, δεδομένη η απαίτηση για κοινή αντιμετώπιση, κι όμως ο Αμερικάνος κι ο Αγγλος προσπαθεί να πείσει την Ευρώπη να καλύψει τα κενά του, ο Ευρωπαίος αρνείται και προσπαθεί να κρυφτεί, ενώ ο Κινέζος θέλει ενιαίο παγκόσμιο νόμισμα για να γλυτώσει από το δολάριο που κινδυνεύει να του φάει τα σωθικά (ομόλογα). Οι 20 σούπερ ήρωες – όπως πρόσφατα αποκαλέστηκαν από γνωστό αρθογράφο – ο μπατμαν, ο σουπερμαν, ο σπαιντερμαν και ο Χ-μαν δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Τους πάτησε ο πούλμαν.


Όλα αυτά μάλλον δεν είναι τυχαία. Μάλλον φταίει η διαφορά των τοπικών διαλέκτων που δεν μπορεί να συνεννοηθεί ο Δήμαρχος με την αντιπολίτευση. Μάλλον φταίει η διαφορά μεταξύ Αγγλικών-Γαλλικών-Γερμανικών για την ασυνεννοησία στην Ευρώπη. Μάλλον φταίει η διαφορά μεταξύ αγγλικών και κινέζικων για το παγκόσμιο χάος. Μάλλον τελικά για την έλλειψη συνεννόησης παντού φταίει η ανθρώπινη ομιλία.

Στην ίδια φύση με μας υπάρχουν και τα λιοντάρια, με πολύ λιγότερο μυαλό. Τα λιοντάρια, όπως και τα περισσότερα ζώα, μπορούν και συνεννοούνται εκπληκτικά, παρά την έλλειψη της ικανότητας ομιλίας. Κοιμούνται, κυνηγούνε, τρώνε μαζί, σε αγέλες. Ο άνθρωπος όμως δεν μπορεί. Τελικά μάλλον η ομιλία δεν είναι χάρισμα. Πρέπει να είναι κατάρα.


Ισως είναι καλύτερα να αρχίσουμε να μουγκρίζουμε…

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σκονη και λασπη.

Όχι στα πούπουλα

Ανώνυμος είπε...

Εγωισμός, εγωισμός, εγωισμός. Το βασικότερο ανθρώπινο γνώρισμα.

Ανώνυμος είπε...

Ολοι ειμαστε παρτακηδες. Ολοι κοιταμε μονο το συμφερον μας. Δεν θα παει ποτε τιποτα μπροστα και την ευθυνη για αυτο την εχουν κυριως οι πολιτικοι.

Ανώνυμος είπε...

Η ομιλία είναι αυτή που κάνει την διαφορά στον άνθρωπο. Η γλώσσα ήταν και είναι το μέσον της επικοινωνίας των ανθρώπων ακόμα και όταν ο θεός θέλησε να τον τιμωρήσει. ΠΌΣΑ ΧΡΉΜΑΤΑ ΞΟΔΕΎΟΥΜΕ για να μάθουν τα παιδιά μας τρεις -τέσσερες γλώσσες ως εφόδιο στην ζωή τους .Και όμως μπορεί κάποιος να μουγκρίζει ,όπως συχνά βλέπουμε στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί ΔΕΝ έχει επιχειρήματα .Μουγκρίζουν γενικώς πολλοί και διάφοροι για δικούς τους λόγους.
Αγαπητέ Μακιαβέλι υπάρχει ένα φάρμακο γι’αυτό .Η απίθανη μουσική σου υπόκρουση που με αποτρέπει από το μούγκρισμα των όσων αναγκάζομαι να ανεχθώ από την ανίκανη δημοτική αρχή ,που τις τελευταίες μέρες με ποτίζει εμένα και τα παιδία μου δηλητήριο. Δεν ξέχασα την γυναίκα μου. Αυτή αντέχει.

alkioni είπε...

...και όλα αυτα γιατί ... ο λόγος αποτελεί ΜΟΝΟ το 3% της επικοινωνίας μας με τους ανθρωπους γύρω μας!!

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗ ΜΑΣΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ.
Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΑΛΑΕΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΠΑΕΙ ΚΑΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΣΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΙΑ.
ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗ ΜΑΣΑ ΜΟΝΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ.
Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΑΛΑΕΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΠΑΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΡΑΒΑ ΣΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΙΑ.
ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ,ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ..

Ανώνυμος είπε...

"Δεν ξέχασα την γυναίκα μου. Αυτή αντέχει."!!!!!!

ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΡΑΝ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΞΕΧΝΑΝΕ
ΦΟΙΤΗΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

makiaveli

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ. ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΩ ΚΑΝΕΝΑΝ.
ΣΧΟΛΙΑΖΩ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ.
ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΝΕΟΣ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΥΤΗΡΙΑΖΩ. ΠΡΟΣ ΤΙ Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ;
ΜΗΠΩΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ;!!!!

ΦΟΙΤΗΤΗΣ

Makiaveli είπε...

Φίλε φοιτητή,
όπως βλέπεις το 2ο σχολιο σου έχει ήδη αναρτηθεί καθώς και το 3ο. Δεν δημοσίευσα το 1ο διότι περιέχει χαρακτηρισμούς (αν αναφέρω τους χαρακτηρισμούς είναι σαν να το δημοσιεύω). Ούτως ή άλλως έχω την αίσθηση ότι έχει το ίδιο νόημα με το 2ο (10.42).

Πάντος αν θέλεις την προσωπική μου άποψη, παρεξήγησες το σχόλιο του ανώνυμου 12.49. Από ότι εγώ καταλαβαίνω, δεν είχε την πρόθεση να αφορίσει το γυναικείο φίλο αλλά ούτε και να δείξει ότι το αγνοεί. Καλύτερα βέβαια να σου το εξηγήσει ο ίδιος...

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που οι νέοι είναι ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα που αφορούν την ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΎΛΩΝ. Ειλικρινά το χαίρομαι γιατί η γυναίκα έδωσε και θα εξακολουθεί να δίνει στην κοινωνία γενικότερα.
Πιστεύω τώρα να κατάλαβες ότι πρόκειται για αστείο, και ΜΟΝΟ.

Andreas42 είπε...

Mιλουσα με εναν ωραιο ταξιτζη σημερα το πρωι ερχομενος απο το αεροδρομιο και λεγαμε ποσο ενοχλητικο ειναι το φαινομενο στην Ελλαδα να εχουμε προωρες εκλογες καθε τρεις και λιγο. Οποτε νομιζει η κυβερνηση οτι θα κερδισει, τις κηρυσσει, οποτε νομιζει η αντιπολιτευση οτι εχει ελπιδες να κερδισει, τις ζηταει κατευθειαν “για το καλο της χωρας”. Ζηλευει κανεις τις χωρες που η εννοια των προωρων εκλογων απλα δεν υπαρχει (εχει γινει ποτε προωρη εκλογη προεδρου στις ΗΠΑ?).

Το μακροπροθεσμο οικονομικο προβλημα της Ελλαδα το εχουμε αναλυσει, ειναι κατα βαση δημοσιονομικο, το κρατος ξοδευει περισσοτερα απο οσα εχει και τα ξοδευει μαλιστα με τον χειροτερο τροπο. Το να εχουμε εκλογες καθε τρεις και λιγο επιτεινει το προβλημα, με την γνωστη μανια των πολιτικων να ξεσκιζουν τον κρατικο κουμπαρα λιγο πριν την τελικη ευθεια.
Ειναι καιρος για ξεκαθαρισμα στο αναποτελεσματικο δημοσιο με μειωσεις υπαλληλων οπου δεν χρειαζονται, προσληψεις οπου χρειαζονται, μεταταξεις κτλ Ξεκαθαρισμα των χρηματοοικονομικων σε νοσοκομεια και ΔΕΚΟ. Επενδυση σημαντικων ποσων στην μηχανοργανωση του δημοσιου αλλα και στις υποδομες μας. Ειναι χαρακτηριστικο οτι στις ΗΠΑ, ως μερος του σχεδιου ανορθωσης, ριχνουν τεραστια κεφαλαια σε πρασινες επενδυσεις, νεες κυκλοφοριακες υποδομες, σε ιατρικη και αλλη εφαρμοσμενη ερευνα κτλ Παρομοιως στην Ελλαδα, αντι να προσπαθησουμε να ενισχυσουμε 5-6 κλαδους που γκρινιαζουν περισσοτερο, ειναι καλη ιδεα να ριξουμε λεφτα εκει που οχι μονο τονωνουν την απασχοληση και ζητηση τωρα, αλλα ανεβαζουν και τον ρυθμο αναπτυξης μας μακροπροθεσμα.

Η κατασταση σημερα πραγματικα ζηταει την συναινεση ολων των πολιτικων ομαδων της χωρας. Αλλα ζηταει και μια σοβαρη κυβερνηση επιτελους, με πραγματικη διαθεση για υπευθυνη ηγεσια της χωρας, με οραμα να την καθοδηγει και συνεπεια να την κραταει στον δρομο.

anamorfosis.net

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

'Οταν είσαι ανήθικος στην ζωή σου πως μπορείς να είσαι ηθικός στην δουλειά σου; Ε δεν γίνεται...

Ανώνυμος είπε...

Οταν ο καθένας κοιτάει την πάρτη του και μόνο, πως περιμενεις να συνενοηθούνε?

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω τώρα να κατάλαβες ότι πρόκειται για αστείο, και ΜΟΝΟ.

5/4/2009 2:44 μμ

ΩΡΑΙΟ ΑΣΤΕΙΟ
ΔΗΛΑΔΗ
"ΚΑΚΟ ΣΚΥΛΙ Ψ....Ο ΔΕΝ ΕΧΕΙ" ΠΟΥ ΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ.
ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΚΡΥΑ ΑΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ, Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΜΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ

ΦΟΙΤΗΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΩ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΕΙΧΑ ΓΙΟ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Makiaveli

1. Ήρθε η δύσκολη στγμή
ή
2. Είναι η ξεκούραση, η ανάπαυλα του μαχητή;

Πέρασε μια βδομάδα και ακόμα είμαστε στο μούγκρισμα.
Τελικά θα το συνηθίσουμε! Μήπως όμως βολεύει κιόλας !!! Έχουμε ήσυχο το κεφαλάκι μας! Ούτε λουκέτα ούτε μπουκέτα;

Αν ισχύουν τα δεύτερα πάντως θα χαιρόντουσαν κάποιοι πολύ!

Ανώνυμος είπε...

Αφήστε τον άνθρωπο να χαλαρώσει μια στιγμή.. Λες και τον υποχρεώνει κανείς να είναι πάνω απο το blog.. Αυτό που όλοι περιμένουν να υπάρχει ανάρτηση κάθε μερα, δε το καταλαβαίνω.. Στου Τομαδάκη όποιος θέλει.. καθημερινή ενημέρωση..

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ρε μεγάλε απαγορεύονται οι ερωτήσεις και μάλιστα σε φίλο;
Εκεί που μας προτρέπεις να ενημερωνόμαστε να το κάνεις εσύ!

Υποδείξεις δεν μας χρειάζονται!
Ενημέρωση δεν θέλουμε.
Ξέρουμε πως να ενημερωθούμε και από πού.

Makiaveli είπε...

Για να εξομολογηθώ την "αμαρτία" μου, βρήκα σήμερα την ευκαιρία και είχα σκοπό να γράψω 2-3 χαζομάρες (για την συζήτηση που έγινε για τις φυλακές πριν απο 3 μέρες) αλλά τελευταία στιγμή προτίμησα να πάω με φίλους στο ποτάμι με τα 4Χ4.

Εξερεύνηση σε μέρη που είναι τόσο κοντά μας αλλά δύσκολα γίνονται προσιτά, πανέμορφα, μέσα στη φύση, σε απόλυτη ηρεμία και με δόσεις εξερεύνησης (μετά το ποτάμι στις Καστανιές). Γυρίσαμε όλοι ψόφιοι, με ένα τεράστιο χαμόγελο και μια απίστευτη ηρεμία και μόνο όρεξη για προβληματισμό δεν είχαμε!

Συστήνω ανεπιφύλακτα τέτοιες εκδρομές (3-4 ώρες) και όποιος έχει διάθεση να έρθει/έρχεται μαζί μας για να πάρει μια γεύση, είναι ευπρόσδεκτος με ή χωρίς δικό του αυτοκίνητο (makiavelim@gmail.com).


Υ.Γ Φίλε μου 11.34, δεν μας φοβίζουν τα λουκέτα, αντίθετα μας προκαλούν το ... "ενδιαφέρον" και χρησιμοποιώ το 1ο πληθυντικό γιατί ξέρω ότι πάνω από όλους δεν φοβίζουν κι εσένα :-)

Αλλωστε:

1) την συζήτηση για τις φυλακές, με κάλυψε (σχεδόν) πλήρως η φίλη Alkioni στο ιστολόγιο της,

2) Προτίμησα σαφέστατα να "κολλήσω" στην άμμο στο ποτάμι από το να "κολλήσει" το στομάχι μου περιγράφοντας πόσο άσχημη εικόνα παρατηρώ στο Δήμο μας (ήταν το 2ο θέμα που σκεφτόμουνα για ανάρτηση).

Ολοι μας γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας συνεχιζόμενης παρτίδας σκάκι, με την συμπολίτευση να επιλέγει την ημέρα Παρασκευή για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. ενώ γνωρίζει εκ των προτέρων ότι 2 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης θα απουσιάζουν, ενώ παράλληλα (αν αληθευουν οι φήμες στα blogs) ετοιμάζει και "έκτακτα" θέματα προς συζήτηση!
Κι η αντιπολίτευση όμως με τη σειρά της, διαμαρτύρεται(?) εκμεταλλευόμενη την - επί της ουσίας- πλειοψηφία της, με την βροντερή απουσία της απο την συνεδρίαση (φυσικά εξαιρούνται όσοι λόγω προσωπικών ή επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορούσαν να παρευρεθούν αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι αυτό ισχύει για το σύνολο των συμβούλων που απουσιάζανε).

Μακάρι κάποια στιγμή να καταλάβουν όλοι ότι η εικόνα αυτή δεν κάνει καλό σε κανέναν. Ολοι έχουν ευθύνη, και οι 21, και φυσικά πάνω από ολους ο δήμαρχος λόγω της θέσης του. Σημασία έχει όμως ότι ο κόσμος έχει αρχίσει πλέον να αδιαφορεί και είναι κρίμα.

Μέχρι να αλλάξει κάτι, "χαιρετίσματα, λοιπόν, στην εξουσία...."

Να περνάτε καλά!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Makiaveli

Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία σου ανάρτηση!

Έλα όμως που όπως λέει και το τραγούδι " θέλω να αγιάσω μα δεν μπορώ" !

Συμφωνώ με τις αποδράσεις και των 3-4 ωρών και των 3-4 ημερών.

Όταν όμως είμαστε εδώ και βλέπουμε τα όσα διαδραματίζονται στη " Δημοτική σκηνή¨" πως να μην αντιδράσεις;

Καλή Ανάσταση!