Το τραπεζικό σύστημα μέσα από ένα παραμύθι (μέρος Α)

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ

Μια φορά κι ένα καιρό οτιδήποτε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χρήμα. Απλά θα έπρεπε να είναι φορητό και οι περισσότεροι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν πίστη ότι θα μπορούσαν αργότερα να το ανταλλάξουν με αγαθά πραγματικής αξίας όπως η τροφή, ο ρουχισμός και η στέγη. Κοχύλια, σπόροι κακάο, πέτρες και πούπουλα έχουν χρησιμοποιηθεί ως χρήματα.


Ο χρυσός ήταν ελκυστικός, μαλακός και εύκολος στην επεξεργασία και έτσι κάποιοι πολιτισμοί έγιναν ειδικοί σ’αυτό το μέταλλο. Οι χρυσοχόοι εμπορευονταν πολύ πιο εύκολα χαράζοντας νομίσματα, τυποποιημένες μονάδες αυτού του μέταλλου που το βάρος και η καθαρότητα του πιστοποιούνταν.


Για να προστατέψει τον χρυσό του ο χρυσοχόος χρειαζόταν ένα θησαυροφυλάκιο. Και σύντομα οι συμπολίτες του, του χτυπούσαν την πόρτα ζητώντας να δανειστούν χώρο για να φυλάξουν τα δικά τους νομίσματα . Σε λίγο καιρό ο χρυσοχόος είχε δανείσει όλα τα ράφια στο θησαυροφυλάκιο του και κέρδιζε και λίγα έσοδα από αυτήν την επιχείρηση ενοικίασης ασφαλούς χώρου.


Τα χρόνια περνούσαν και ο χρυσοχόος έκανε μια απλή παρατήρηση: οι καταθέτες σπάνια έρχονταν σε αυτόν για να κάνουν ανάληψη του χρυσού και ποτέ δεν έρχονταν όλοι ταυτόχρονα. Αυτό συνέβαινε επειδή οι επιταγές ανάληψης που ο χρυσοχόος έγραφε ως αποδείξεις κατάθεσης του χρυσού, ανταλλάσσονταν στην αγορά σαν να ήταν ο ίδιος ο χρυσός. Αυτό το είδος των χάρτινων χρημάτων ήταν πολύ πιο βολικό από τα βαριά νομίσματα και τα ποσά μπορούσαν απλά να γράφονται, αντί να μετριούνται με κόπο ένα προς ένα για κάθε συναλλαγή.


Στο μεταξύ ο χρυσοχόος έκανε και μια άλλη επιχείρηση. Δάνειζε τον χρυσό του χρεώνοντας τόκο. Ετσι καθώς οι βολικές επιταγές ανάληψης έγιναν ευρέως αποδεκτές , οι δανειολήπτες άρχισαν να ζητούν τα δάνεια τους σε αυτήν την μορφή των επιταγών, αντί του κανονικού χρυσού.


Καθώς η βιομηχανία αναπτύσσονταν, όλο και περισσότερος κόσμος ζητούσε δάνεια από τον χρυσοχόο. Αυτό έδωσε στον χρυσοχόο μια ακόμα καλύτερη ιδέα. Ηξερε ότι πολύ λίγοι από τους καταθέτες ζητούσαν πίσω τον πραγματικό χρυσό τους. Ετσι σκέφτηκε ότι θα μπορούσε εύκολα, χωρίς να τον ανακαλύψει κανείς, να δανείζει επιταγές ανάληψης έναντι του χρυσού των καταθετών, και όχι μόνο του δικού του χρυσού. Εφόσον τα δάνεια εξοφλούνταν, οι καταθέτες του δεν θα κέρδιζαν αλλά ούτε και θα έχαναν τίποτα. Ο χρυσοχόος, τώρα περισσότερο τραπεζίτης από ότι τεχνίτης, θα είχε πολύ μεγαλύτερο κέρδος από ότι θα μπορούσε να έχει αν δάνειζε μόνο τον δικό του χρυσό.


Για χρόνια, ο χρυσοχόος απολάμβανε κρυφά ένα καλό εισόδημα από τους τόκους που κέρδιζε από τις καταθέσεις των άλλων. Διαπρεπής πλέον δανειοδότης, γινόταν όλο και πιο πλούσιος από τους συμπολίτες του και το επιδείκνυε. Αρχισαν να δημιουργούνται υποψίες ότι ξόδευε τα χρήματα των καταθετών. Ετσι, οι καταθέτες του μαζεύτηκαν και τον απείλησαν ότι θα κάνουν ανάληψη του χρυσού τους αν ο χρυσοχόος δεν διευκρίνιζε τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε όλο τον πλούτο.


Αντίθετα με αυτό που θα περίμενε κάποιος, αυτό δεν κατέληξε σε καταστροφή για τον χρυσοχόο. Παρά την έμφυτη δολιότητα του σχεδίου του η ιδέα του λειτούργησε. Οι καταθέτες δεν είχαν χάσει τίποτα. Ο χρυσός τους ήταν όλος ασφαλής (!!!) στο θησαυροφυλάκιο του χρυσοχόου. Αντί να πάρουν πίσω τον χρυσό τους, οι καταθέτες απαίτησαν από τον χρυσοχόο, που πλέον ήταν ο τραπεζίτης τους, να τους βάλει στη μοιρασιά, πληρώνοντας τους μερίδιο από τους τόκους.


Αυτή ήταν η αρχή του τραπεζικού συστήματος. Ο τραπεζίτης πλήρωνε ένα χαμηλό επιτόκιο στις καταθέσεις των χρημάτων του κόσμου, τα οποία στην συνέχεια δάνειζε σε άλλους με μεγαλύτερο τόκο. Η διαφορά κάλυπτε το κόστος λειτουργίας της τράπεζας και τα κέρδη της.



«Η διαδικασία με την οποία οι τράπεζες δημιουργούν χρημα είναι τόσο απλή που το μυαλό αηδιάζει» Kenneth Galbraith


Πηγή: Money and Debt

22 σχόλια:

Andreas42 είπε...

Εκπληκτικός ο τρόπος να αρχίσει να αντιλαμβάνεται κανείς πως γεννήθηκε αυτό που μαστίζει τον κόσμο διεθνώς! Θα έπρεπε να διδάσκεται σε φοιτητές Οικονομικών Επιστημών αν δεν διδάσκεται ήδη! Περιμένουμε με ανυπομονησία και τη συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά πολύ καλό το παραμύθι. Μακάρι να υπήρχε και σε ταινία για να το δείξουμε στα παιδιά μας και να καταλάβουν πως λειτουργούν οι τράπεζες και οι τόκοι, γιατι εγώ προς το παρόν δυσκεολευομαι να τους εξηγήσω. Μακιαβελι βάλε και το επομενο μερος το συντομοτερο σε παρακαλώ

Ο.Α.

Ανώνυμος είπε...

Makiaveli δειξτο αυτο σε παρακαλώ και στο Μουζά για να σκεφτεί τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων. Θα τα χρειαστεί στην προεκλογική περίοδο, αφού έχει όλο το κεφάλαιο απέναντι.

Ανώνυμος είπε...

Όσο απλά και παραστατικά τα περιέγραψες, και έγιναν κατανοητά, ΑΜΦΙΒΆΛΩ ,απαντώντας στον προηγούμενο ,να κατάλαβε κάτι ο δήμαρχος. Απλά γιατί είναι στα χαμένα. Χρήματα δεν θα χρειαστεί, διότι δύσκολα τον βλέπω να κατεβαίνει σε εκλογές. Δυστυχώς έγινε ΡΟΜΠΑ, το μοναδικό του προσόν το χαμόγελο ,ΕΣΒΗΣΕ πρόωρα.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος Μουζας ρε παιδια, διαβάστε το παραμυθι. Τη ζημια δεν μας την κάνει ο οποιοσδηποτε δημαρχος. Οι τράπεζες μας την κανουνε. Κριση σου λεει και πρασινα αλογα, εδώ αυτοι μας τα αρπάζουν κι εμεις τσακωνομαστε μεταξύ μας οπως ο παπαφλέσας με τον Κολοκοτρώνη.

Γιάννης Γ.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Χρήστος Χαρακοπίδης είπε...

"Μοντέρνα Μηχανική του χρήματος"
Ολόκληρο το παραμύθι στη δίωρη ταινία που μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση:

http://video.google.com/videoplay?docid=-7492068823950286254
Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον!

Ανώνυμος είπε...

Αν αναλογιστει κανεις ποσο εχουν πλουτισει οι τραπεζες εις βαρος του κοσμακη θα αυτοκτονήσει. Μετα αναρωτιομαστε τι φταιει

Ο.Α.

Χρήστος Χαρακοπίδης είπε...

Ή (για όσους βιάζονται να δουν τη συνέχεια) στη διεύθυνση:

http://www.viddler.com/explore/alogoskoufis/videos/1/
σε 45 λεπτη ταινία με Ελληνικούς υπότιτλους
αυτούσιο το παραμύθι, όπως το παραθέτει ο Makiaveli

Ανώνυμος είπε...

Να στε καλά Χρήστο και Μακιαβελι, τόσο το παραμύθι όσο και η συνέχεια του έχουν όντως πολύ ενδιαφέρον

Χρηστο: το βίντεο στην 2η διευθυνση που έδωσες είναι ενα τμημα αυτουνού στην 1η? το πρώτο ξεκινάει κάπως περίεργα αλλά έχω προβλήμα με lag και δεν μπορώ να δω τη συνεχεια γαμώτο

Calchas είπε...

Στο πρόβλημα που δημιούργησε το τραπεζικο σύστημα με τα τοξικά του απόβλητα, αν προσθέσουμε λίγο από την "Νέα Τάξη Πραγμάτων" που ονειρεύτηκε ο Μπους και λίγο από τις βλέψεις και στόχους της λέσχης Bilderberg, θα έχουμε μια συνολική εικόνα για το ποιος φταίει για τις μαύρες μέρες και νύχτες που έρχονται μπροστά μας.

Χρήστος Χαρακοπίδης είπε...

Ναί έτσι είναι, το 2ο κομμάτι περιέχεται στο πρώτο σε μια πιο σύγχρονη (και πιο κατανοητή) έκδοση απ' ότι είδα και αφορά μόνο τη σχέση χρήματος και χρέους. Το 1ο κομμάτι αναφέρεται και σε άλλα πράγματα εξ ίσου ενδιαφέροντα.

Andreas42 είπε...

Calcha, συμφωνώ μαζί σου και σίγουρα κάπου εκεί βρίσκεται το νόημα της τραπεζικής κρίσης, αλλά πως είμαστε σίγουροι ότι η λέσχη Bildeberg δεν είναι αυτή που καθορίζει τη στάση των οπαδών της "νεας τάξης πραγμάτων"?
Πολλοί πιστεύουν ότι η όλη ιδέα ξεκίνησε, άρχισε και συνεχίζει να εκτελείται από τη λέσχη και ο Μπους ήταν απλά ένα πιονι της σκακιέρας.
Ο ενιαίος παγκόσμιος στρατός που ονειρεύονται, η ενιαία οικονομία και φυσικά η ενιαία κυβέρνηση καθώς και αρκετές κινήσεις και συναντήσεις που έχουν γινει και καταγράφηκαν, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η λέσχη κινεί τα νήματα. Και αν είναι έτσι, και επειδή έχουμε κι εμεις 5 Ελληνικά πρωτοκλασσάτα μέλη στη λέσχη, μπορείς εύκολα να αντιληφθείς τι μας περιμενει.

Calchas είπε...

Ανδρέα μου δεν διαφωνούμε κάπου, απλά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά τη λέσχη bilderberg είναι εικασίες. Το σίγουρο είναι ότι δεν ειναι ενα απλό Think Tank όπως ισχυρίζονται.

taxidiotis είπε...

KAI NA HTAN MONO OI BILDERBERG EINAI OI NAITES IPPOTES OI ILLUMINATI [PEFOTISMENOI]OI MYSTIKES FOITHTIKES ADELFOTHTES 'KRANIA KAI OSTA'[YALE]. STHN ELLADA YPARHEI TAGMA NAITΩN IPPOTΩΝ KAI EINAI H TRITH ORGANΩSH META TON ERYTHRO STAVRO KAI THN UNESKO.DEN NOMIZΩ OTI BOREI NA MAS SΩSEI TIPOTA. KATAFERAN NA ENOPOIHSOYN TIS KYVERNHSEIS,H OIKONOMIKH ENOTHTA SXEDON EGINE. TO MONO POY MENEI EINAI H THRISKEYTIKH ENOTHTA KAI AYTH THN PALAIVOYN. NOMIZO TO MELLON MAS EINAI PROKATHORISMENO. OSO GIA TON OBAMA POLY EXYPNA EPELEGEI AP'AYTOYS OSAN SOTHRAS THS ANTHROPOTHTAS....

Ανώνυμος είπε...

Πολύ εύστοχο το σχόλιο σου για τους Ναίτες Ιππότες Taxidioti.

Το τάγμα των Ιπποτών του Ναού, ή Ναϊτών όπως έμειναν στην ιστορία, αποτέλεσε για σχεδόν 200 χρόνια μια από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές και οικονομικές δυνάμεις της εποχής του. Μια εποχή ταραγμένη και σκοτεινή που μέχρι σήμερα δίνει τροφή σε υποθέσεις, μύθους, ακόμα και σύγχρονες θεωρίες συνομωσίας. Οι Ναίτες ιππότες ήταν στρατιώτες, μοναχοί, ίσως θεματοφύλακες κάποιου μεγάλου, επικίνδυνου μυστικού (που προκάλεσε τελικά και την πτώση τους), αλλά πάνω από όλα ήτανε τραπεζίτες. Ισως το παραμύθι με τους τραπεζίτες να ξεκινήσε απο αυτούς ή τουλάχιστον να συνεχίστηκε.

Ειτε είναι μέρος της "νεας ταξης πραγμάτων", είτε δεν είναι, σίγουρα πάντος αποτελούν ζωτικό τμήμα της παγκόσμιας συνομωσίας ακόμα και σήμερα.

Ο.Α.

Ανώνυμος είπε...

Ομολογώ οτι δεν ξέρω πολλά για τους Ναίτες Ιππότες αλλα με τα σχόλια σας μου παρακινήσατε το ενδιαφέρον.
Να λοιπόν τι βρήκα στο διαδίκτυο όσον αφορά τους Ναιτες Ιππότες και το τραπεζικό σύστημα (ναι, πρέπει να ήταν αυτοί που το δημιούργησαν):

"Με το πέρασμα του χρόνου το τάγμα των Ναϊτών ασχολείται έντονα με τραπεζικές δραστηριότητες. Οι Ναΐτες δημιούργησαν στην ουσία το πρώτο τραπεζικό σύστημα και ανακάλυψαν τις επιταγές (για την ακρίβεια ένα είδος φορτωτικής) πολύ πριν από τους Φλωρεντινούς τραπεζίτες. Όταν κάποιος επιθυμούσε να μεταβεί στην περιοχή της Παλαιστίνης, χρειαζόταν χρήματα και αν δεν αισθανόταν ασφαλής να ταξιδέψει τόσο μακριά με κοσμήματα και χρυσάφι στην κατοχή του, μπορούσε να απευθυνθεί στους Ναΐτες της Γαλλίας, της Ισπανίας ή της Ιταλίας, να πάρει ένα ομόλογο και ακολούθως να εισπράξει τα χρήματά του όταν θα έφθανε στην Παλαιστίνη. Ανακάλυψαν, λοιπόν, την πρώτη μορφή επιταγής.

Μία ένδειξη των ισχυρών πολιτικών διασυνδέσεων των Ναϊτών είναι ότι η ενασχόλησή τους με τις τραπεζικές εργασίες δεν οδήγησε σε αύξηση της εσωτερικής αμφισβήτησης μέσα στο τάγμα, αλλά και γενικότερα στην εκκλησία. Αυτό δείχνει ότι διέθεταν ισχυρή κάλυψη, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε εκκλησιαστικό επίπεδο. Οι κατηγορίες αυτές παραμερίστηκαν με τη δικαιολογία ότι οι Ναΐτες διατηρούσαν δικαιώματα εκμετάλλευσης των υποθηκευμένων σε αυτούς περιουσιών."

Γιάννης Γ.

Teras είπε...

Πως καταλήξανε οι Ναίτες να γίνουν οι πρώτοι τραπεζίτες? Γιατι δημιουργήθηκε η ανάγκη για τις πρώτες επιταγές? Γιατί το σκευτικαν πρώτοι οι ναϊτες και όχι οι τεύτονες ή οι Ιωαννίτες;
Μια Σταγόνα Ιστορία.....

Το τάγμα των φτωχών Ιποτών του Ιησού δημιουργήθηκε από εννέα ιππότες, με αρχηγό τον Ούγο του Παγέν, οι οποίοι αφού πήρανε όρκο πενίας, παρουσιάστηκαν στον χριστιανό Βασιλία της Ιερουσαλήμ (κάπου μετά την πρώτη Σταυροφορία) και του προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ως προστάτες των προσκυνητών.
Την εποχήξ εκείνη, αν και οι μεγάλες πόλεις των Ιερών Τόπων ήταν χριστιανικές, η έρημος ήταν γεμάτη ληστές και μωαμεθανούς. Έτσι οι προσκηνητές που έφταναν από όλη την Ευρώπη και έπρεπε να ταξιδέψουν από το λιμάνι της Ακκρας στην Ιερουσαλήμ χρειάζονταν προστασία.
Ο Βασιλιάς Βαλδουίνος δέχτηκε (δεν του ζήτησαν και πληρωμή) και τος παρέδωσε για να στρατοπεδεύσουν έναν χώρο μέσα στο περίβολο του παλαιού Ναού του Σωλομόντα.Εκεί άρχισε να οργανώνεται το τάγμα και από εκεί πήρε το πρωσονύμιο Ναίτες (templars).
Πώς απέκτησαν ξαφνικά μεγαλη δύναμη δεν είναι εντελώς διασαφηνισμένο. Πάντως 1-2 χρόνια αργότερα επανεμφανήστικαν με επεκτατικές τάσεις προς την Ευρώπη. Με πρόσχημα την προστασία των προσκυνητών άρχισαν να δημιουργούν παραρτήματα- Βάσεις σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία (κυρίως) αλλά και η Ιταλια, η Αγγλία και άλλες, όπου απέκτυησαν μεγάλη δύναμη και πλούτο. Να σημειωθεί ότι ο Πάπας τους έδωσε πλήρη φοροαπαλλαγή και τους ενέταξε στην δικαιοδοσία του με αποτέλεσμα να μην υπόκεινται στον βασιλιά στου οποίου την επικρέτεια ζούσαν αλλά στον ίδιο τον ποντίφηκα.
Ως προστάτες των προσκυνητών, διευκόλυναν τους ευρωπαίους φυλ΄΄ασσοντας τα χρήματά τους για την διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού μέχρι την Εγγ΄υς ανατολή, το οποίο πολλές φορές απαίβεναι μοιραίο.
Να λοιπον οι συνθήκες και κυρίως τα συμφέροντα που δημιούργησαν το τραπεζικό σύστημα και τα οποία συνεχίζουν και σήμερα με μικρή διαφορά... και εξηγούμαι.... μήπως και σήμερα δεν υπάρχουν οι ασφάλειες οι οποίες στηρίζονται στην μή εξαργύρωση? Μήπως και σήμερα οι ενδιάμεσοι δεν αποκομίζουν μεγαλύτερο κέρδος από τους επενδυτές? Υπεραπλουστεύω.... Μπορεί.
Παρεπιπτώντως μην αναρωτίεσται ποι πρώτοι εφήρμοσαν την ιμπεριαλιστική ανάπτυξη με βάση τις στρατιωτικές βάσεις σε ξένες χώρες....

taxidiotis είπε...

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΓΡΑΨΩ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΛΟΙ Η ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ''BILDERBERG'; ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΣΤΙΣ 14-16 ΜΑΙΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.

taxidiotis είπε...

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΒΑΖΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ. ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 1992 ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Ι988 ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗΣ 1959 1960 1962 Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ 2005 2006 2007 2008. ΘΑΝΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ 1993 1999. ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 2004 2005 2007 2008. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ 2000 [ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ].Π.ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ 1954 1955 1959 1960 1966. Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 1998.ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ [ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ] 1982 1989 εως 1997. ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣ 1995.ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ 1997 1999.ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΑΝ ΟΣ 1993 εφοπλιστης. ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΡΑΣ 1993 εφοπλιστης.ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ 1993 2001.Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 1993.ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 2003.ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΥΡΙΟ.

taxidiotis είπε...

ΣΤΑΥΡΟΣ-ΣΠΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ 1967,1968
ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ 1993,1996
ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 1993
Δ.ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ 2008
Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 1995,1998,2000,2005
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ 2002,2008,ΔΗΜΟΣΙΟΓ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ 1993 ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ 1967,1974.
Π.ΠΙΠΙΝΕΛΗΣ 1954 1955 1957 1958 1959 1960
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ 1991 1992
ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ 1966 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 1991
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ Η' ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ.ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΖΗΤΑΝΕ ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ.

DIOSKOUROS είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα τα σχόλια !
Όλες αυτές οι λέσχες - οργανώσεις με τα βαρύγδουπα ονόματα , που δημιουργούνε και ένα μυστήριο γύρω από την ύπαρξη και την λειτουργία τους μήπως είναι τελικά κι αυτές μέρος του ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ , που μας πασάρουν ;
Και γιατί επιτρέπουν να διοχετεύονται επιλεκτικά στοιχεία και πληροφορίες , που τους αφορούνε ενισχύοντας το μόνον την μυστηριακή τους υπόσταση και τις υπερεξουσίες τους;