Νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Εν όψει του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στα πλαίσια της εξεύρεσης επιπλέον εσόδων που θα διασφαλίσουν τις προβλέψεις για την μείωση του δημοσιονομικού προβλήματος της οικονομίας της χώρας μας, η πρόταση για νομιμοποίηση των ημιυπαιθρίων χώρων αποκτά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Συνυπολογίζεται, ότι εκτός των επερχόμενων εσόδων από μια τέτοια ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες των κατοικιών με κλειστό ημιυπαίθριο χώρο (ανέρχονται στο 20% πανελλαδικά και 90% στην Αθήνα) θα απαλλαγούν από την αυθαιρεσία.


Ποια είναι όμως η αλήθεια?


Διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «νομιμοποίηση» αλλά «τακτοποίηση». Όπως εξήγησε, η Επιτροπή που έχει συσταθεί, εξετάζει το θέμα της τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων χώρων ώστε να μην μπορούν να κατεδαφιστούν. Ο ίδιος δήλωσε ξεκάθαρα ότι νομιμοποίηση δεν μπορεί να γίνει (σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει σήμερα, αν γίνει έλεγχος από την Πολεοδομία και διαπιστωθεί ότι έχει κλειστεί ο ημιυπαίθριος, τότε προβλέπεται επιβολή εφάπαξ προστίμου ανέγερσης και από εκεί και πέρα κάθε χρόνο επιβολή προστίμου διατήρησης κλειστού του ημιυπαίθριου χώρου).


Στο σημείο αυτό αξίζει να σταθούμε στις δύο περιπτώσεις που υπάρχουν. Της νομιμοποίησης και της τακτοποίησης.


Σε περίπτωση που νομιμοποιηθούν οι ημιυπαίθριοι χώροι (υπολογίζεται μέσο κόστος περ.1000₠ ανα διαμέρισμα), ανοίγει αυτόματα το κουτί της Πανδώρας. Θεωρείται δεδομένο ότι σε τέτοια περίπτωση, οι κατασκευαστές θα στραφούν σε πλήρη ανάπτυξη και εκμετάλλευση του δικαιώματος του 20% (επί της δόμησης) των ημιυπαιθρίων χώρων σε πολυκατοικίες, αλλά και οι υποψήφιοι αγοραστές θα επιζητούν διαμερίσματα με ημιυπαίθριο λόγω μειωμένου κόστους αγοράς (αντι για διαμέρισμα 120τ.μ. θα ψάχνουν διαμέρισμα 100τ.μ. με 20τ.μ. Η/Χ). Θα παρατηρηθούν έτσι «νόμιμες» υπερβάσεις δόμησης και κοινωνική αδικία τη στιγμή που οι οικοδομές χωρίς ημιυπαίθριους θα έχουν επί της ουσίας μικρότερο ποσοστό δόμησης κατά 20% σε σχέση με τις υπόλοιπες. Με την «ανοχή» του Κράτους και λόγω του ανταγωνισμού, κατακευαστές και ιδιοκτήτες οικοπέδων, θα επιδοθούν σε κυνήγι της μέγιστης «επιτρεπόμενης» παρανομίας –με όλες τις ηθικές προεκτάσεις αυτού- με την κάλυψη ενός σύγχρονου σκεπτικού που θυμίζει όμως το παλιό «αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις».


Η περίπτωση που απλά τακτοποιηθούν οι ημιυπαίθριοι χώροι –που είναι και το πιθανότερο σενάριο – δηλαδή εξαιρεθούν, απλά, από την κατεδάφιση, δεν έχει κανένα μα κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Το Κράτος θα εισπράξει τα αναμενόμενα έσοδα, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα χρεωθούν χωρίς όμως επί της ουσίας να νομιμοποιήσουν την αυθαιρεσία. Αντ’ αυτού θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στις συστάσεις οριζοντίων ιδιοκτησιών, τη στιγμή που για ένα ακίνητο που μεταβιβάζεται, θα πρέπει επίσημα να αναφέρεται η ύπαρξη παράνομου «κλειστού» ημιυπαίθριου χώρου, σε αντίθεση με ότι ισχύει σήμερα.


Συμπερασματικά, ο δρόμος της νομιμοποίησης κρίνεται ανήθικος και μελλοντικά καταστροφικός, ενώ ο δρόμος της τακτοποίησης αναποτελεσματικός και καθαρά και μόνο φοροεισπρακτικός. Η κυβέρνηση – και η κάθε κυβέρνηση – οφείλει να βρει άλλους τρόπους εξεύρεσης εσόδων για να λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και να μείνει επιτέλους μακριά από οποιουδήποτε είδους «νομιμοποίηση» αυθαίρετης κατασκευής. Αν δεν μπορούμε να διορθώσουμε τα στραβά του παρελθόντος, τουλάχιστον ας μην καταστρέψουμε και το μέλλον.

23 σχόλια:

Calchas είπε...

Ερχεται ο καιρός που όποιος δηλώσει ότι έκαψε στρέμματα δάσους για οικοπεδοποίηση, θα πληρώνει το αντίτιμο και θα του μένει νόμιμο το οικόπεδο

Ανώνυμος είπε...

Οχι ΡΕ ,να μεινουν οπως εχουν!!!!!
εσυ σαν μπουρδελο ΚΡΑΤΟΣ που εισαι,οταν εχεις τους μηχανικούς σου,τους εργολαβους,κατασκευαστες ,τις υπηρεσίες σου ,τις πολεοδομίες σου κλπ γιατι επιτρέπεις ολους αυτους να παρανομούν ,οταν οι ημιυπαιθριο καταστευαζονται απο τους κατασκευαστες σε συννενόηση με τους ιδιοκτήτες οταν σου πωλουν 50μ² και σε χρεωνουν για 80μ²,οταν μεταφερουν συντελεστες απο εδω και αποκεί ,βιαζοντας το περιβαλλον
πΩς ΕΡΧΕΣΑΙ εσυ και με μια ΜΟΝΟΚΟΝΔΥΛΙΑ και δικαιωνεις όλους αυτους καλυπτοντας τις παρανομίες τους,μονο και μονο στο ονομα των εσοδων;
ΟΧΙ δεν θελουμε νομιμοποίηση ουτε τακτοποίηση ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΠΩς ΕΧΟΥΝ.
΄΄Τον κ...λο βαζει ο μάγειρας,σκ...τά θα μαγειρεψει΄΄

Andreas42 είπε...

Σε ΑΘήνα και Θεσ/νίκη, οι περισσότεροι κατασκευαστές πλέον, εκτός απο τοςυ ημιυπαίθριους έχουν αρχίσει να κλείνουν και μπαλκόνια. Οι πελάτες θεωρούν δεδομένο οτι θα υπάρχει ημιυπαίθριος στο διαμερισμα τους και ψάχνουν για το επιπλέον bonus των κλειστών μπαλκονιών τα οποία πωλούνται σε μειωμένη τιμή! (οι κλειστοι ημιυπαίθριοι πωλούνται στην ιδια τιμή με τα κανονικά τετραγωνικά).
Και ολα αυτα σκεφτεται το κράτος να τα νομιμοποιήσει για να σπρώξει κι αυτους που δεν κλεινουν ημιυπαίθριους ή κλεινουν λιγους, να παρανομήσουν σαν θυματα του ανταγωνισμου?

Σε τι μπουρδελο ζούμε ρε γαμώτο!

Ανώνυμος είπε...

Μήπως πας για Δήμαρχος ρε μεγάλε? Πες το απο τώρα να το ξέρουμε...

Ανώνυμος είπε...

Αν τελικά αποφασίσουν να "τακτοποιήσουν" τους ημιυπαίθριους αντι να τους νομιμοποιήσουν όπως λεει η ανάρτηση, δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί ο κόσμος. Εκτός ίσως από αυτούς που έχουν βιλλάρες σε δασικές εκτάσεις, οι περισσότεροι ΔΕΝ θα μπούνε στον κόπο. Οπότε τσάμπα η αναστάτωση για αυτους.

Ο.Α.

Ανώνυμος είπε...

ΤΣΙΛΙΚΑΣ π.ΔΗΜΑΡΧΟΣ=ΔΑΣΚΑΛΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ π.ΔΗΜΑΡΧΟΣ=ΔΑΣΚΑΛΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ π.ΔΗΜΑΡΧΟΣ= ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣ.ΑΓΩΓΗΣ
ΤΖΟΤΖΟΛΑΣ π.ΔΗΜΑΡΧΟΣ = ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΜΟΥΖΑΣ νυν ΔΗΜΑΡΧΟΣ= ΔΑΣΚΑΛΟΣ.
ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΑΝ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΧΕΙΣ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Οσο περισσότερο τα πειράζουν, τόσο περισσότερο σκ_τά τα κάνουν. καλύτερα να αφησουν τα πάντα ως έχουν μεχρι να ερθει η επομενη κυβερνηση να τα κανει χειροτερα.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ: 17/3/2009 5:20 μμ

ΤΙ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕ ΦΙΛΕ, 10 ΗΜΙΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΟΣΑ ΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ. ΓΙΑ ΒΛΑΚΑ ΤΟΝ ΕΧΕΙΣ?

Ανώνυμος είπε...

Διακρινω μια πικρια στα λεγομενα σου. Δασκαλος εισαι η Καθηγητης

Ανώνυμος είπε...

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ.Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τις κινήσεις της κυβέρνησης στην οικονομία, ως «θεατρική παράσταση. Εκρινε ότι η αντιμετώπιση των ημιυπαίθριων χώρων ως πηγή εσόδων, «δίνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία και δεν στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ μια πολιτική που επιτρέπει την εκ των υστέρων νομιμοποίηση αυθαίρετων πράξεων». Τόνισε δε, ότι το ίδιο ισχύει και για την «περαίωση, καθώς δημιουργεί λάθος φορολογικά κίνητρα».

Αναρωτιέται κανείς γιατι όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία, οδηγούσε τον κάθε επιχειρηματία σε περαίωση επί σειρά ετών, κάτι που τώρα κατακρίνει. Θα τους δούμε να κυβερνούνε σύντομα και να νομιμοποιούνε αυτοι τους ημιυπαίθριους που τώρα κατακρίνουν.
A.P.

Calchas είπε...

Κρίμα πάντος γιατί οι ημιυπαίθριοι είναι από τα βασικότερα εργαλεία στην αρχιτεκτονική για την δημιουργία καλαίσθητων κτιρίων. Οπως το πάνε οι κυβερνήσεις, σιγά σιγα θα τους καταργήσουνε, με αποτέλεσμα να γεμίσουμε μονότονα μπαλκόνια.

Ανώνυμος είπε...

Kαι στην περίπτωση αυτή ο συμφεροντολόγος Έλληνας, πονηρός και αδιόρθωτος Ελληνάρας ,την όμορφη εικόνα ,το καλαίσθητο που δημιουργεί ο αρχιτέκτονας με τους ημιυπαιθριους χώρους ,τους μετέτρεψε σε ωφέλιμους χώρους γιατί ....δεν τον χωράει το σπίτι.

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη για το αφελές της ερώτησης, αλλά τι ακριβως ειναι ημιυπαίθριος? Πάντα ειχα αυτην την απορια και ντρεπόμουν να ρωτησω :)

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Σύμφωνα με την νομοθεσία είναι οι χωροι που είναι τουλάχιστον απο μια πλευρα ελευθεροι και βλεπουν σε κοινόχρηστους ή ακάλυπτους χωρους δηλ ενα ειδος σκεπαστής βεράντας.

Makiaveli είπε...

Προς ανώνυμο/η 18/3 11:07

Στην πολύ σωστή απάντηση του φίλου (12:59) για τον ημιυπαίθριο, να συμπληρώσω ότι στην ανοικτή πλευρά επιτρέπεται τοιχάκι ύψους περ.1μ ("συμπαγές στηθαίο"). Πρακτικά λοιπόν, το παράνομο της υπόθεσης ειναι συνήθως το υαλοστάσιο (τζαμαρία) που τοποθετείται πάνω του. Στις περισσότερες οικοδομές στην Αθήνα-Θεσ/νίκη γίνεται το τοιχάκι αυτό, κατόπιν καλείται για αυτοψία η Πολεοδομία και μετά τον έλεγχο προστίθεται μια τζαμαρία πάνω στο τοιχάκι.

Ανώνυμος είπε...

Για να ΜΗΝ απαντας στο ερώτημα μάλλον κατεβαινεις για ΔΗΜΑΡΧΟΣ οπως ακουγεται..

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το ΤΟΙΧΑΚΙ με την ΤΖΑΜΑΡΙΑ ,ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ του ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥ με ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ σε δωματια,σαλονια κλπ μεγαλοντας τα ;
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΑΔΑ,ΤΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ και ΧΑΛΑΣΜΟΣ,ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΣ !!!!

Andreas42 είπε...

Ανώνυμε 5:52,

ο Μακιαβελι δεν ειπε κατι διαφορετικό. Απλα εξήγησε ότι ο ημιυπαίθριος, είναι ένα "δωμάτιο" που είναι νόμιμα κλειστό στις 3 από τις 4 πλευρες του, και στην μία ανοικτή, μπορει νόμιμα να έχει τοιχακι μέχρι υψους 1μ (90 ποντους ξέρω εγώ). Απλα, η παρανομια κατα ΓΟΚ είναι το τελειωτικο κλείσιμο του δωματίου (υπνοδωμάτιο, κουζινα κλπ) με την προσθηκη τζαμαρίας πανω από το τοιχακι.
Παντως στην Ορεστιάδα, σε σχεση με ολες τις αλλες πολεις της Ελλαδας εχετε τους λιγοτερους ημιυπαιθριους, ανοικτους ή κλειστους.

Makiaveli είπε...

Αγαπητέ φίλε "5:52",

θα συμφωνήσω μαζί σου ως προς το ότι οι ημιυπαίθριοι που υπάρχουν στην Ορεστιάδα είναι ως επί το πλείστον "κλειστοί" (θα τολμούσα να πώ ως προς ένα ποσοστό 90%).

Οπως είπε ομως και ο Ανδρέας στο προηγούμενο σχόλιο, το ενθαρρυντικό είναι ότι, πραγματικά στην Ορεστιάδα, από το δικαίωμα του 20% (της δόμησης) χρησιμοποιείται στην πράξη περίπου το 5%. Οι πολυκατοικίες σπάνια έχουν ημιυπαίθριους χώρους (την τελευταία 5ετία), ενώ αντίθετα συνηθίζεται να υπάρχουν Η/Χ στις μονοκατοικίες.

Αυτό οφείλεται στο ότι στο κόστος της έκδοσης οικοδομικής άδειας για μια μονοκατοικία εμβαδού (μέχρι) 120τ.μ. υπάρχει θεσμοθετημένος μειωτικός συντελεστής (60%). Ετσι, ο πελάτης συνηθως ζητάει (ίσως και μετά απο προτροπή του μηχανικού του) να αποτυπωθεί κατοικία εμβαδού 119,99τ.μ. με 20τ.μ. ημιυπαίθριο. Τις περισσότερες φορές ο ημιυπαίθριος κλείνει και η κατοικία γίνεται 120+20=140τ.μ. αλλά ο ιδιοκτήτης έχει εκμεταλλευτεί τον μειωτικό συντελεστή (ο οποίος δεν ισχύει στην ανέγερση πολυκατοικιών).

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΛΩΤΕΣ ΩΣ ΧΩΡΟΙ ΠΑΡΚΙΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ;

Makiaveli είπε...

Αγαπητέ φιλε "1.29"

πολή καλή η ιδέα σου αλλά προτείνω να γίνει σε ξεχωριστή ανάρτηση γιατί το θέμα της πυλωτής είναι και μεγάλο, και διαφορετικό από το θέμα των ημιυπαίθριων.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠ ΤΟΝ ΠΑΙΧΤΟΥΡΑ ΘΑ ΤΑ ΕΙΧΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Μέτρα για τον περιορισμό της αυθαιρεσίας στις οικοδομές.

«Μία και μόνο τακτοποίηση μπορεί να προβλεφθεί για τους ημιυπαίθριους χώρους των οικοδομών: να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για να μειωθεί το φαινόμενο και η έκταση της αυθαίρετης δόμησης» τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ι. Αλαβάνος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι υπάρχει πρόβλημα με τους ημιυπαίθριους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

- Πώς μπορούν να «τακτοποιηθούν» οι ημιυπαίθριοι χώροι στις οικοδομές; «Να νομιμοποιηθούν τα φακελάκια στα νοσοκομεία; Με τους ημιυπαίθριους έχουν κοινή αφετηρία.

Την έλλειψη κρατικής πρόνοιας για την υγεία, για τη στέγαση. Εχουν και κοινό γνώρισμα:

τη μαζική καταπάτηση των προβλέψεων της νομοθεσίας. Η διαφορά είναι ότι το ένα ως φαινόμενο είναι διαρκές αλλά ανά περίπτωση στιγμιαίο. Το άλλο, ο ημιυπαίθριος κλεισμένος χώρος, είναι εκεί, εμφανής και ευάλωτος σε κάθε πιθανή καταγγελία. Δυνητικά όμηροι οι ιδιοκτήτες σε κάθε πολίτη που θεωρεί ότι παραβιάζεται το περιβάλλον, ότι αδικείται ο ίδιος που προτίμησε τη νομιμότητα ή θέλει να εκβιάσει. Και κυρίως στο κράτος. Αν και κύριος υπεύθυνος με την ανοχή του, το αξιοποιεί πολιτικά σε προεκλογικές περιόδους και οικονομικά φορολογώντας τους ημιυπαίθριους ως κλειστούς ακόμη και αν είναι ανοικτοί. Υπάρχει πρόβλημα, αλλά η πρώτη κίνηση δεν μπορεί να είναι να “απαλλαγούν” όσοι συνετέλεσαν στην παράνομη αύξηση του συντελεστή δόμησης μιας περιοχής με προϋποθέσεις τριτοκοσμικής χώρας. Υπάρχει και μια εμπειρική αρχή: κάθε νομιμοποίηση αυθαιρέτου οδηγεί σε επόμενο και αν αυτή είναι μαζική οδηγεί στην επόμενη γενιά αυθαιρέτων, συνήθως μεταλλαγμένη και πιο προκλητική. Κατά συνέπεια, σε αυτή τη φάση μία και μόνο τακτοποίηση μπορεί να προβλεφθεί: να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για να μειωθεί το φαινόμενο και η έκταση της αυθαίρετης δόμησης».

- Πρέπει να διατηρηθούν οι ημιυπαίθριοι χώροι στον ΓΟΚ; Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα μετατραπούν και στο μέλλον σε κλειστούς χώρους;

«Είναι πολύτιμοι χώροι από άποψη συνθηκών διαβίωσης, αρχιτεκτονικής και αισθητικής παρέμβασης, ως χώροι κοινωνικής επαφής. Είναι αναγκαίο να παραμείνει η σχετική πρόβλεψη του ΓΟΚ και να μην εμφανίζονται οι ημιυπαίθριοι μόνο επί χάρτου. Αν οι έλεγχοι είναι διαρκείς, αν στις μεταβιβάσεις βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετες παρεμβάσεις, αν θεσμοθετηθεί το πράσινο κουτί ανά κτίριο, αν υλοποιούνται οι αποφάσεις για κατεδαφίσεις και η επιβολή προστίμων, τότε ακόμη και η συζήτηση για το ποσοστό επιφανείας που θα καλύπτουν οι ημιυπαίθριοι χώροι στερείται κάθε νοήματος». - Τι προτείνει το ΤΕΕ; «Το ΤΕΕ έχει πρόταση για μια υλοποιήσιμη αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού, τη σύνταξη των δασικών χαρτών, τη λειτουργία των πολεοδομικών γραφείων, την κωδικοποίηση και την ερμηνεία της πολεοδομικής νομοθεσίας, τον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, την οργάνωση, τον ρόλο και τις ευθύνες όσων εμπλέκονται στη μελέτη και στην κατασκευή ενός κτιρίου. Θα επιδιώξουμε να πείσουμε προς την κατεύθυνση αυτή την πολιτική ηγεσία».