Δημαρχοκεντρικό ή "Συμβουλοκεντρικό"?

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009


Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που άκουσα δημοσιογράφο γνωστού τοπικού τηλεοπτικού καναλιού να χαρακτηρίζει ως «δημαρχοκεντρικό» το σύστημα της Αυτοδιοίκησης που ισχύει στην χώρα μας και ομολογώ ότι συμφωνώ με τη διαπίστωση αυτή. Ο Δήμαρχος ενός Δήμου – με το ισχύον σύστημα – έχει συγκεντρωμένες σχεδόν όλες τις εξουσίες και αρκείται στο να διατηρεί την «επιρροή» του στους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του ώστε αυτοί να δίνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στις προτάσεις του.

Το «δημαρχοκεντρικό» αυτό σύστημα που έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας, έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Το δόγμα του «ενός ανδρός αρχή» έχει ξεπεραστεί και τη θέση του έχει πάρει η ανάγκη για σύνθεση απόψεων, για συλλογικές λειτουργίες, για διαφάνεια και συνυπευθυνότητα. Στις χώρες αυτές ο Δήμαρχος εκλέγεται με χωριστό ψηφοδέλτιο με απόλυτη πλειοψηφία και τα Δημοτικά Συμβούλια εκλέγονται από ξεχωριστά (παραταξιακά) ψηφοδέλτια με απλή αναλογική. Το σύστημα της απλής αναλογικής καθιστά - επί της ουσίας – σχεδόν αδύνατη την απόλυτη πλειοψηφία μιας παράταξης.

Σαν αποτέλεσμα του συστήματος αυτού, οι αποφάσεις προκύπτουν μετά από συνεχή και εξαντλητικό διάλογο, μέσα από αναγκαστική σύνθεση απόψεων, με υποχρεωτική μερική – τουλάχιστον - συναίνεση. Το Δ.Σ. καθίσταται κυριολεκτικά κυρίαρχο όργανο και ο Δήμαρχος -σαν εκτελεστικό όργανο και μόνο - δεσμεύεται να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Δ.Σ. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στον κάθε δημότη να ψηφίσει (σταυρό) για Σύμβουλο κάποιον που με το ισχύον σύστημα δεν θα μπορούσε, παρά μόνο αν ανήκε στον συνδυασμό του υποψηφίου Δημάρχου που υποστηρίζει. Τέλος, με την απλή αναλογική, αποτυπώνεται με τον πιο αντικειμενικό τρόπο η «λαική βούληση» η οποία αναμφισβήτητα αλλοιώνεται με την χρήση του «πλειοψηφικού» συστήματος που ισχύει προς το παρόν.

Σε μία περίοδο που όλοι συμφωνούμε πως η συναίνεση είναι προαπαιτούμενη σε κάθε επίπεδο της πολιτικής, έχει έρθει η ώρα να κάνουμε βήματα προόδου αντί να μένουμε στάσιμοι. Οι πολιτικοί επιζητούν συναίνεση, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, αλλά σπάνια την επιδιώκουν, σύμφωνα με τις πράξεις τους. Η αλλαγή του συστήματος σε απλή αναλογική είναι ίσως το πρώτο βήμα που θα τους ανάγκαζε να αλλάξουν τα πλάνα τους.

36 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ! Πώς θα μπορούσα να διαφωνήσω άλλωστε., θα πρόσθετα μάλιστα να προχωρήσει το σύστημα της απλής αναλογικής-άμεσης δημοκρατίας και στη Βουλή!! Είμαστε όμως ως χώρα ώριμοι; Εννοώ τους πολιτικούς μας

outsider

Makiaveli είπε...

Αγαπητέ outsider,

όσον αφορά την βουλή τα δεδομένα είναι -κατά την γνώμη μου- λίγο διαφορετικά. Στις εθνικές εκλογές ένα σύστημα απλής αναλογικής, με δεδομένη την υφιστάμενη άρνηση από μερικά κόμματα για συνεργασία με οποιαδήποτε άλλη παράταξη για σχηματισμό κυβέρνησης (πχ ΣΥΝ), ενδεχομένως να μας οδηγούσε σε μεγάλες περιόδους ακυβερνησίας. Είναι άλλωστε παλιό αλλά σχετικό το παράδειγμα της Ιταλίας όπου ο κάθε Σπαντολίνι με 5 βουλευτές γκρέμιζε κυβερνήσεις, μέχρι που αποφάσισαν να αλλάξουν το σύστημα της απλής αναλογικής.

Στις βουλευτικές εκλογές, κατά την προσωπική μου γνώμη, είναι δικαιότερο και αποτελεσματικότερο το πολυσυζητημένο "Γερμανικό" μοντέλο (ψηφοδέλτιο επικρατείας με όλους τους συνδυασμούς κλπ) το οποίο συνδυάζει την αναλογικότητα με την πολιτική σταθερότητα. Παράλληλα, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την αποκέντρωση και τους "μητροπολιτικούς" δήμους.

Ανώνυμος είπε...

Όταν άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι θα επανιδρύσει το κράτος, αμέσως ο νους μου πήγε στην κατάργηση του δημαρχοκεντρικού συστήματος ,που είναι αρκετά ευάλωτος ,αν και κατά τον σχετικό νόμο, ο δήμαρχος εκτελεί αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου. Περίμενα με την αλλαγή του κώδικα δήμων και κοινοτήτων η πρώτη και ουσιαστική αλλαγή να ήταν ο τρόπος εκλογής των δημάρχων. Ανέμενα να δώ αυτό που γίνεται στην Ευρώπη ακόμα και στην Τουρκία. Ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για τους δημάρχους(υποψηφίους)ΚΑΙ ΚΟΙΝΌ ξεχωριστό για τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους. .Δεν θα υπήρχαν παρατάξεις, αντιπολιτεύσεις και ο δήμαρχος θα εκκαλείτο να συνθέτει, να εξασφαλίζει κάθε φορά πλειοψηφία, ανεξάρτητα σε ποιό κόμμα πολιτικό πρόσκειται ο κάθε σύμβουλος. Για την οικονομία του χρόνου δεν αναφέρω τα αυτονόητα οφέλη. Αντί αυτού όμως ο κ.Παυλόπουλος επέβαλε την εκλογή δημάρχων με το περιβόητο 42%.Λές και αυτό ήταν το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης. Π.χ Ο κ. Μουζάς με το 34% θα μπορούσε να διοικήσει ,ανεξάρτητα που του έφυγαν 3-4 σύμβουλοι και αποτελούν το 11% περίπου του 34% δηλαδή η σημερινή εκλογική δύναμη του κ.Μουζά είναι 23%.Πολύ λιγότερο και από τον τρίτο συνδυασμό που έχει 28%.Η σκοπιμότητες είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού, δεν ωφελούν την αυτοδιοίκηση και αν σκεφτώ και τον διπλασιασμό των αντιδημάρχων τότε μπορώ να πω με βεβαιότητα ,ΔΕΝ μπορεί να γίνει έτσι επανίδρυση του κράτους .Ο δήμαρχος αν δεν τα πάει καλά, δυστυχώς με το ισχύον σύστημα-όπως κακή μας ώρα με τον κ. Μουζά-δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε, όπως συμβαίνει με τις κυβερνήσεις (όταν χάνουν την δεδηλωμένη),πρέπει να τον ανεχόμαστε ότι αυτό συνεπάγεται για τον δήμο και τους δημότες. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.Η Ν.Δ θέλοντας όπως και το ΠΑΣΟΚ να χειραγωγεί τους δημάρχους δεν είχε το θάρρος να καταργήσει το δημαρχοκεντρικό σύστημα για να τρώμε στην μούρη μας Μουζάδες

Λευτέρης Χαμαλίδης είπε...

Αν δεν αλλάξει ριζικά το σύστημα, τότε είναι ορθός ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα, δημαρχοκεντρικά.
Συμφωνώ ότι η όποια αλλαγή πρέπει να ξεκινάει από την τοπική αυτοδιοίκηση ή οποία βέβαια δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την κεντρική εξουσία που λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο.
Ίσως τελικά, ο τρόπος που εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις χώρες τις Ευρώπης να είναι πιο αποδοτικός για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Εκτιμώ ότι αυτού του είδους οι αλλαγές θα γίνουν με τη διοικητική μεταρύθμιση η οποία θα πραγματοποιηθεί σε επόμενη φάση αργότερα και σίγουρα με άλλη κυβέρνηση.
Η διοικητική μεταρύθμιση πρέπει να ξεκινάει από χαμηλά και να φτάνει μέχρι την ανώτατη διοικητική κλίμακα, για να μπορεί να έχει επιτυχία. Να τεθούν όλα στο τραπέζι. Οι αρμοδιότητες, οι πόροι, οι πολιτικές.
Ίσως είναι λίγο αργά για το μαρασμό της περιφέρειας μας, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ. Τουλάχιστον να σωθούν οι πρωτεύουσες μερικών νομών και κάποιες πόλεις που θα έχουν εμπνευσμένους ανθρώπους για να τις καθοδηγούν ή θα είναι τυχερές γεωγραφικά.

Ανώνυμος είπε...

καλά πλάκα μας κάνει ο χαμαλιδης !έχει το θράσος και μιλα!έλεος...γαμώ την δημοκρτατία μου!!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΧΑΜΑΛΙΔΗΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΩ.
ΕΣΥ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΓΙΑ ΠΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΜΙΛΑΣ????
ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΟΡΑΦΙΑΣ???
ΧΕΣΤΗ!!!
ΚΙ ΕΓΩ ΑΝΩΝΥΜΑ ΜΙΛΑΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΤΗ ΛΕΩ ΣΕ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΣ ΕΤΣΙ.

Λευτέρης Χαμαλίδης είπε...

Τα σχόλια που ισοδυναμούν με στείρες επιθέσεις, ειρωνίες, αφορισμούς κι ευφυήματα αποτελούν την αιτιολόγηση για την κατάσταση κάποιων πραγμάτων στην περιοχή μας.
Θα ήθελα, εκφράζοντας τουλάχιστον αποκλειστικά τον εαυτό μου, να σας πω ότι τους γνωρίζουμε αυτούς τους συμπολίτες μας, γνωρίζουμε εξ' αρχής ότι δε θα στηρίξουν καμμία προσπάθεια γιατί είναι κλεισμένοι στη σκιά του τοίχου τους.
Δεν τους έχουμε ανάγκη αν έχουν αυτή τη συμπεριφορά. Είναι πολύ μακριά από τη φιλοσοφία μας.

Ανώνυμος είπε...

6:51 - Και γιατί ρε φίλε να μη μιλά όποιος θέλει? Δε κατάλαβα... Ο οποιοσδήποτε μπορεί να πει την άποψη του. Ο επιλογές του καθενός θα κριθούν από την κοινωνία τοπική ή όχι. Αν δε σου αρέσει αυτό που λέει αντέκρουσε το με επιχειρήματα. Η ανωνυμία είναι καλή για να λέμε αυτό που πιστεύουμε χωρίς λογοκρισία κι όχι για να βρίζουμε. Αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι αυτοί που έχουν @^&&(%δια και μιλάνε ονομαστικά είναι λίγοι. Και μόνο αυτούς παίρνουμε σοβαρά. Είτε διαφωνούμε είτε όχι..
Δε συμφώνησα με την κίνηση Χαμαλίδη, αλλά η στάση του μετά από αυτό, με κάνει να σκεφτώ και να αναθεωρώ πολλά πράγματα...

Ανώνυμος είπε...

αυτά που λέει καλά είναι..αυτά που κάνει μας ανησυχούν. οι υπόγειες διαδρομές του και οι αποστατικές του ενεργειες.

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις κάτι που δε ξέρουμε? Τα υπονοούμενα και οι κατηγορίες και μάλιστα ανώνυμα, πλέον δε με πείθουν. Και αν και γράφω ανώνυμα δεν βρίζω και δε συκοφαντώ κανένα.

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΜΑΛΙΔΗ!!!!!!!
ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ,που γνωριζετε αυτους τους συμπολίτες σας ,που δεν θα στηριξουν καμμια ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ;;
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΤΗΡΟΥΜΕ και μην αρχίσεις πάλι τις θεωρίες σου...
Αμ ο άλλος δεν ΞΕΡΕΙ;; ΡΩΤΑ να ΜΑΘΕΙΣ και δεν χρειαζεται να σε πεισουμε για τίποτε ;; ΚΟΙΜΗΣΟΥ!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

8:18
xώρια που δεν καταλαβαίνεις ,δεν ξέρεις και να διαβάζεις!!!! την δικιά μου "δημοκρατία " βρίζω ,,και συ ζήσε την δημοκρατία της "ηλιακτίδας" και του δεκανικίουυυυ!!!άιντε δημοκράταρες που έχετε το θράσος να θυμλωνετε κιόλας.....

Ανώνυμος είπε...

......εσυ της άλλης φιλοσοφίας,γιατί κρύβεσαι "επωνυμα"???ποιά θα είναι σίγουρα η άλλη κυβέρνηση???γιατί δεν το λες....ΠΑΣΟΚ...΄φοβασαι "σαν και εμένα" ή ντρέπεσαι???

Ανώνυμος είπε...

....ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ (ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ)...ΠΟΥ,,,ΠΑΡΑ ΤΟ ΦΤΥΣΙΜΟ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ,ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ....ΜΑΤΙΑΣΜΕΝΟΙ...

Ανώνυμος είπε...

"8:18
xώρια που δεν καταλαβαίνεις ,δεν ξέρεις και να διαβάζεις!!!! την δικιά μου "δημοκρατία " βρίζω ,,και συ ζήσε την δημοκρατία της "ηλιακτίδας" και του δεκανικίουυυυ!!!άιντε δημοκράταρες που έχετε το θράσος να θυμλωνετε κιόλας...."

ΩΡΑΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.. ΘΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΊΣΕΙΣ..

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ 2:04

ΕΤΣΙ ΕΠΕΙΘΕΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!! ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ!!!
ΖΗΣΕ ΣΤΗ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ 1:58. ΤΟΝ "ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟ".

Ανώνυμος είπε...

1:58 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΣΟΥ ΠΟΥ ΣΕ ΧΑΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ?

Ανώνυμος είπε...

προς 4:53 "ΕΤΣΙ ΕΠΕΙΘΕΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"
τι εννοεις;
δεν με νοιαζει να πεισω κανεναν. για πιο πραγμα να τους πεισω;
λεω την αποψη μου.
το παραπανω αφορα τους πολιτικους

Ανώνυμος είπε...

ευτυχως ο κοσμος εχει ματια και ξερει ποιον στελνει σπιτι του

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑΕΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΜΟΥΖΑΣ ΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ;

Ανώνυμος είπε...

Πότε έφυγε?

Ανώνυμος είπε...

ΣΙΓΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ . ΑΛΛΟ ΝΑ ΥΠΟΨΙΑΖΕΣΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΚΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ. ΑΠΕΧΕΙ ΠΟΛΥ
Κ. ΧΑΜΑΛΙΔΗ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΕΜΝΕΥΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Η ΘΑ ΕΧΕΙ "ΚΟΤΣΙΑ" ΥΠΟΜΟΝΗ & ΕΠΙΜΟΝΗ ΕΡΓΑΤΗΚΟΤΗΤΑ ΚΑΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΣΗΣ

Ανώνυμος είπε...

συνφωνω. αλλο να θελεις να γινεις πολιτικος κι αλλο αν εχεις προσοντα

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΕΧΕΤΕ ΠΛΑΚΑ!!!
ΓΛΥΚΑΘΗΚΑΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟ Ο ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΤΩΡΑ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ.ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ.
ΑΛΛΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΧΑΛΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Φτάνει ποια με τα κόμματα: ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και όλο αυτό το χάλι. Δε με νοιάζει αν ο Δήμαρχος είναι ΠΑΣΟΚ Ή ΔΕΞΙΟΣ. Δουλειά θέλω να κάνει. "1:14" Αν έβγαινε "ΠΑΣΟΚΟΣ" και έκανε δουλειά για τους Δημότες θα σε χάλαγε? Ή το αντίθετο για τους αντίθετους.. Μάλλον κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος..
Μήπως να το δούμε .. διαφορετικά???

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΝΩΜΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΛΛΑ Ο ΧΑΜΑΛΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ ΚΟΝΤΑΡΟΧΤΥΠΙΕΣΤΕ ΣΤΟΥ ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ??? ΤΙ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΤΙΜΗΣΤΕ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΠΟΥ ΤΡΩΤΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ,ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΥΧΟΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

μ αρεσει που την πεφτουν στο λευτερη.ακομα δεν τον ειδαμε γιαννακη τον βαφτισαμε.ασ δουμε πως θα παει μεχρι το 2010 η πορεια του, οπως και η πορεια των υπολοίπων.πάντως ειναι απο τουσ λίγους που πηγαινουν με προτασεις στο δημοτικο συμβούλιο και δε λαικιζουν. εδω εβγαλαν δημαρχο τον "χαιρετώ και τα πλατανια". μια χαρα ειναι ο ανθρωποσ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΙΓΑ ΦΙΛΕ (6/3/09 5.38)ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ.. ΑΠΛΑ ΕΙΠΑΜΕ ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ,Ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ ΣΤΑ BLOGS.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΟΥΛΑΡΕ ΛΙΓΟ,ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ ΣΕ ΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ,ΜΑΣ ΕΣΩΣΕ Ο ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΕΙΠΕΣ ΧΑΙΡΕΤΩ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ,ΑΣ ΜΗΝ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ......

taxidiotis είπε...

Γεμισε ο τοπος πρασινογαλαζους καλαμοκαβαλαρηδες-Σπουδαιογελοιους. Taxidiotis

Ανώνυμος είπε...

Ποιός ο σκοπός και ο ρόλος ενός Δημάρχου?Ο Δήμαρχος πρέπει να είναι ΗΓΕΤΗΣ και να εμπνέει τουλάχιστον σεβασμό και στους αντιπάλους!!Τα πράγματα εδώ στην Ορεστιάδα είναι λείαν επιεικώς ΠΕΡΙΕΡΓΑ!!!Ο Δήμαρχος δεν είναι μόνο για τα πανηγύρια και για τους χορούς των Συλλόγων!!!Δεν είναι για αγωγές εναντίον των αντιπάλων!!
Δεν μπορεί η πόλη να σέρνεται πίσω απο ιδέες και πρωτοβουλίες -και μπράβο τους---απο μικρότερους ΔΗΜΟΥΣ!!!!Η Ορεστιάδα θα πρέπει άτυπα αλλά ουσιαστικά να ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ Η ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ!!!!
Οραμα με φυλακές και πεζοδρόμια δεν είναι όραμα ,αλλά κακό όνειρο!

taxidiotis είπε...

Ο καθε τοπος εχει το Δημαρχο που του αξιζει, τουλαχιστον για μια τετραετια την επομενη παλι θα εχει τον Δημαρχο που του αξιζει επομενως την αλλαγη την καθοριζει ο λαος με την ψηφο του και οχι ο Δημαρχος. Προσεχουμε για να εχουμε.Κι εδω τα παραπονα σ'αφτους που τον ψηφισαν,οχι στον Δημαρχο.Μηπως εισαι και συ μεσα? Taxidiotis

Ανώνυμος είπε...

Οι Δήμαρχοι δεν ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ απο μονοι τους.
Οτι είναι οι δημοτες είναι και οι Δήμαρχοι..Να μην παραπονείται λοιπον κανενας μας.Ταθελες και τάπαθες !!!!!
Οσο για σένα που θέλεις το Δήμαρχο ηγέτη ,μαλλον είσαι καλαμοκαβαλάρης ασε δε που σε πειράζουν και οι φυλακές ,βλεπεις οτι ολοι σας τοσα χρονια εχετε φερει τοσο μεγαλη αναπτυξη στην περιοχή που ολα τα άλλα περισσεύουν.

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ Η ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΨΗΦΙΖΕ ΚΑΡΑΓΑΤΣΙΑΝΟ ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ, ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙ..ΛΕΣ ΚΑΙ Ο ΤΖΟ ΚΑΙ Ο ΚΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΡΑΓΑΤΣΙΑΝΟΙ,ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΙΡΑΖΕ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ(ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ)ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΕΤΟΥΣΕ.... ΦΑΤΕ ΤΟΝ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΜΑΠΑ ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΨΗΦΙΖΑΤΕ ΚΑΙ ΡΙΧΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΦΑΠΑ... ΤΕΤΟΙΟ ΗΓΕΤΗ ΘΕΛΑΤΕ, ΤΕΤΟΙΟ ΕΧΕΤΕ

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΙΑΛΕΞΕΙ Ο' ΓΚΑΙΛΟΣ'/ ΓΙΑΤΙ ΤΣΑΚΩΝΕΣΤΕ?