Η παγκόσμια οικονομία μέσα απ’ το παράδειγμα των δύο αγελάδων

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

2cows

ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ : Εχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση απαλλοτριώνει και τις δύο και σου δίνει το μισό γάλα. Στο μεταξύ, το άλλο μισό γάλα ξίνισε αλλά δεν το πετάει κανένας γιατί είναι ασαφές το ιδιοκτησιακό. Παράλληλα εσύ που – μπορεί μέσα στην αναμπουμπούλα να το ξέχασες αλλά – κάποτε είχες δύο αγελάδες, ανταλλάσεις με Ελληνες φοιτητές βότκα με γάλα-σκόνη για να ταΐσεις τα παιδιά σου.

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Εχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και τις χάνει. Βλ. συνέχεια στο «Ιταλική Οικονομία».

ΝΑΖΙΣΜΟΣ: Εχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση τις παίρνει και σε κλείνει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Βλ. συνέχεια στο «Γερμανική Οικονομία».

ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις δύο αγελάδες αλλά δεν ξέρεις που είναι. Έτσι, μη ξέροντας τι άλλο να κάνεις, κάνεις ένα διάλειμμα για φαγητό.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις μηχανολογικά έτσι ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μία φορά το μήνα και να αυτοαρμέγονται. Μετά κάνεις ένα παγκόσμιο πόλεμο.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (γενικά): Εχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο, κρατικοποιεί τη μία, ιδωτικοποιεί και αρμέγει την άλλη και γρήγορα – γρήγορα πετά όσο γάλα μάζεψε για να μην χρειαστεί να αποφασίσει τι θα κάνει με δαύτο.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία, παίρνεις δάνειο αγοράζεις ένα ταύρο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι, παίρνεις άλλο ένα δάνειο για να ταΐζεις στο μεταξύ το κοπάδι. Η οικονομία αναπτύσσεται ομαλά, οι τιμές των ζοωτροφών ανεβαίνουν, το χρηματιστήριο ανεβαίνει κ.λπ. Στη συνέχεια, πουλάς όλο το κοπάδι και εάν ο χρηματιστηριακός δείκτης «Ευρώ/Αγελάδα» είναι στα ψηλά του, αποπληρώνεις τα δάνεια και γίνεσαι πλούσιος, ενώ αν ο δείκτης είναι «παραδόξως & για πρώτη φορά στα χρονικά του χρηματιστηρίου!» στα χαμηλά του, όπως είναι φυσικό χρεοκοπείς και ζεις κάτω από γέφυρες μέσα σε χαρτόκουτες και σκεπάζεσαι με εφημερίδες για να μην κρυώσεις.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία και εξαναγκάζεις την άλλη με πατριωτικά κηρύγματα να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε τέσσερις (4) αγελάδες. Αργότερα, προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η αγελάδα ψόφισε.

ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να έχουν το 1/10 του μεγέθους τους και να παράγουν 20 φορές περισσότερο γάλα αδιάφορης διατροφικής αξίας. Ρίχνεις έτσι τις τιμές στο 1/5 και ακολούθως βάζεις στόχο να παράγει (η ίδια αγελάδα) 40 φορές περισσότερο γάλα για να ρίξεις και πάλι τις τιμές. Εξάγεται το 100% του γάλακτος της αγελάδος στην Αμερική που το πίνει βρίζοντας τους Γιαπωνέζους που ρίξανε τις τιμές του γάλακτος διεθνώς.


Νέο-ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις δύο αγελάδες, τις μετράς και ανακαλύπτεις ότι στην πραγματικότητα είναι πέντε! Τις ξαναμετράς και τις βγάζεις δώδεκα!! Την άλλη μέρα το πρωί, τις μετράς για τρίτη φορά διαπιστώνεις ότι τελικά είναι δύο. Μετά ανοίγεις ακόμη ένα μπουκάλι βότκα γιατί κάνει τους αριθμούς πιο αισιόδοξους.


ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις δύο αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρμέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα, συλλαμβάνεις και καταδικάζεις σε θάνατο τον δημοσιογράφο που έκανε τη σχετική έρευνα.


ΙΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις δύο αγελάδες και τις λατρεύεις.


ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις δύο αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις δύο αγελάδες τις οποίες πουλάς όσο-όσο για να δώσεις προκαταβολή για να πάρεις τζιπ πολυτελείας.

Μετά από τρεις απλήρωτες δόσεις δανείου, σου παίρνει το τζιπ η τράπεζα. Το τζιπ βγαίνει σε «δημόσιο» πλειστηριασμό και καταλήγει έναντι 50 ευρώ σε μεγάλη μάντρα αυτοκινήτων.

Στο μεταξύ, εσύ δανείζεσαι για χιλιοστή φορά το αυτοκίνητο του συνταξιούχου πατέρα σου καθώς και ολόκληρη τη σύνταξή του και την στήνεις στη λαϊκή αγορά μπας και έρθει κανένα κανάλι για ρεπορτάζ για να φωνάξεις στο φακό «ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ Η ΤΟΜΑΤΑ! ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΙΖΑΔΟΡΟΙ! ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ!».

Μετά γυρνάς στο σπίτι για να δεις τι θα κάνεις με τις δυο κατσίκες του μακαρίτη του πεθερού σου.


"Επενδυτής"

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλό!

Β.Bimbo( PR Profil ) είπε...

πολυ καλο..!!!

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΩΡΩ ΤΥΧΕΡΗ ΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΤΗ.. ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΚΑΘΕΣΤΕ ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ... KEEP WALKING... ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ... ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ D!!